02

Minibieb Challenge

By 6 april 2016 juli 1st, 2016 No Comments

Minibieb Challenge

Foto: Mirella Mesu

“Dit is een mooi initiatief om het lezen in de stad te promoten en te stimuleren. Op deze manier samenwerken met anderen, je inzetten voor dezelfde missie is natuurlijk geweldig. En in het kader van ons 100-jarige jubileum is dit een fantastisch cadeau voor de stad.”

-Albert Kivits, bibliotheekdirecteur

Thema: Talentontwikkeling
Match: de Bibliotheek Eindhoven, Rabobank Eindhoven-Veldhoven plus circa 20 partners uit het netwerk van Samen voor Eindhoven
Wat: particulieren zetten in hun voortuin een klein boekenkastje waarin boeken te ruil en te leen worden aangeboden om de samenleving met elkaar leuker te maken.
Stichting Samen voor Eindhoven vervult wens jarige bibliotheek:
Samen voor Eindhoven introduceerde maandagmiddag 25 januari 2016 haar nieuwste initiatief  ‘100 minibiebs voor de stad Eindhoven in 2016’. In de Bibliotheek Eindhoven vond de succesvolle kick-off plaats. Ruim 40 aanwezige relaties van Samen voor Eindhoven, bedrijven en non-profitorganisaties, boden hun tijd en talent aan om dit cadeau aan de stad samen mogelijk te maken.

De minibieb is voor iedereen
De “little free library” is een wereldwijd fenomeen. Particulieren zetten in hun voortuin een klein boekenkastje waarin boeken te ruil en te leen worden aangeboden. Minibieb werkt vanuit het idee dat je de samenleving met elkaar leuker kunt maken. Bij je thuis of bij jouw vereniging, school of bedrijf. Waar het om gaat is dat iedereen boeken kan lenen, ruilen en achterlaten via een minibieb. En dat straks op 100 plekken in Eindhoven.

Co-creatie en concrete afspraken 
Om 100 minibiebs te kunnen realiseren is organisatie, menskracht en materiaal nodig, maar ook boeken, bouwplaatsen en minibieb-locaties. Deze middag werden de eerste concrete afspraken gemaakt. Zo starten trainees van de gemeente Eindhoven in de Boekenweek begin maart met de eerste 10 minibiebs onder begeleiding van cliënten van Ervaring die Staat. Geeft Citydwellers samen met ouderen van Vitalis en bedrijfsvrijwilligers een workshop ‘pimp mijn minibieb’. Houdt het IAK een boekeninzamelactie onder medewerkers. Plaatsen  NEOS en het Leger des Heils minibiebs in de opvang en nachtopvang en stellen Woonbedrijf  en SWZ (sloop)materialen, locaties en begeleiding beschikbaar.  Overige partners die mee doen: GGzE, Rabobank Eindhoven-Veldhoven, Het Goed, ASML, Banning Advocaten, St. IK WIL, Fotografenteam Fooy fotografie, Basisschool Strijp-Dorp, Severinus, inloophuis ’t Hemeltje. 

Eerste minibieb door Ervaring die Staat
Esther Schoustra van Samen voor Eindhoven weet uit eigen ervaring dat een minibieb werkt. “Samen met mijn man heb ik op burendag een minibieb gemaakt. Het staat bij ons in de tuin waar ik al m’n oude boeken in kwijt kan én ik krijg er leuke nieuwe boeken voor terug!”. De jubilerende Bibliotheek nam vanmiddag het allereerste exemplaar in ontvangst. Gemaakt door Keven en Bart (meubelmakers en voormalig dak- en thuislozen) van Ervaring die Staat in opdracht van Samen voor Eindhoven. Op naar de overige 99. In co-creatie met de stad!

Film Studio040 januari & FilmStudio040 juni/ Drents Dorp

Bekijk hier onze factsheet!

IAk heeft een mooie impressie van het Minibieb project in de wijk Drents Dorp gemaakt.