03Matches algemeenMO 03nieuwsVB 03

MO040diner 17 juni 2019

By 2 april 2019 juni 11th, 2019 No Comments

MO 040 diner

15e Maatschappelijk Ondernemen 040 diner:
bedrijven en goede doelen aan tafel voor armoede

Wist je dat ruim 1 miljoen Nederlanders in armoede leven en dat 1 op de 9 kinderen in armoede opgroeit? De langdurige armoede in Eindhoven is het grootst van alle Brabantse steden en het aantal stijgt. Zo’n vijfduizend huishoudens (4,3% van het totaal) heeft een structureel lager inkomen dan door het CBS als minimum is vastgesteld. Armoede en schulden hebben grote impact op allerlei niveaus. Geldzorgen gaan gepaard met een grotere zorgvraag en helpen niet om te bouwen aan een betere toekomst.

Voedselbank Eindhoven als pop-up restaurant

Armoede is een actueel thema in Eindhoven; de langdurige armoede is het grootst van alle Brabantse steden en het percentage stijgt. De 15e editie van het Maatschappelijk Ondernemen 040 diner (MO040 diner) op maandag 17 juni as. staat daarom in het teken van armoede. Eindhovense bedrijven en lokale maatschappelijke organisaties gaan met elkaar in gesprek over een wederzijdse samenwerking (match) met gesloten beurzen.

Voedselbank Eindhoven wordt speciaal voor dit event omgebouwd tot pop-up restaurant. In de ruimte waar normaliter de voedselpakketten samengesteld en ingepakt worden, bereidt Rick Bijlsma, kok bij restaurant Stories, een 3-gangen diner met voedsel dat op dat moment beschikbaar is bij de Voedselbank. Vanuit voedselkratten wordt het eten geserveerd via de lopende band, waar rondom heen de dinertafels zijn opgesteld. Dit biedt de dinergasten niet alleen een bijzondere kijk achter de schermen bij de Voedselbank, maar ook een unieke ervaring om de gevolgen van het groeiende armoedeprobleem in Eindhoven van dichtbij te aanschouwen. Er worden geen extra inkopen voor het diner gedaan, maar ook niet minder pakketten uitgedeeld als gevolg van dit event.

André Nieweg, Voorzitter Voedselbank:
“Voedselbank Eindhoven werkt met 140 vrijwilligers en deelt dagelijks zo’n 100 pakketten uit. Dit jaar aan ca. 1.400 gezinnen en 2.457 individuen (waarvan 38% kinderen) in de regio Eindhoven e.o. Dit is een stijging van maar liefst 6%.”

Het verschil maken

Tijdens eerdere edities van het Maatschappelijk Ondernemen 040 diner zijn altijd samenwerkingen ontstaan tussen profit en non-profit organisaties, ofwel twee werelden die elkaar vaak anders niet tegenkomen. Warenhuis De Bijenkorf (filiaal Eindhoven) legde bijvoorbeeld cliënten (met de diagnose kanker) van Inloophuis De Eik een dag in de watten door hen te voorzien van een volledig kledingadvies en bijpassende visagie.

Aanmelden MO040 diner

Het MO040 diner vindt 2x per jaar plaats. Bij elk MO040 diner er is plaats voor slechts 20 non-profit organisaties en 20 bedrijven die zich samen inzetten voor een thema. Streeft jouw (non-)profit organisatie ernaar om maatschappelijk verantwoord te ondernemen in regio Eindhoven? Maak dan tijdens het Maatschappelijk Ondernemen 040 diner kennis met Eindhovense ondernemers die met gesloten beurzen en hun kennis, expertise en vaardigheden, een maatschappelijke bijdrage aan willen leveren. Het contact tijdens het diner levert zowel het maatschappelijk werkveld als het bedrijfsleven nieuwe inzichten, samenwerkingen en concrete matches op.

Aanmelden kan bij Esther Hofstede van Samen voor Eindhoven. Het volgende diner is op maandag 4 november 2019. Er zijn geen kosten verbonden aan het MO040diner of aan de workshop. Kijk hier voor meer informatie over het vorige MO040diner.

Vragen? Bel Esther Hofstede (06 – 4603 1010).

Wat verwachten we van deelnemende stichtingen aan het MO040 diner? 

Als deelnemende non-profit organisatie aan het MO040diner formuleer je een vraag en tegenprestatie. Bij deelname aan het diner verwachten wij dat je ook deelneemt aan de voorbereidende workshop. Tijdens de workshop ontvang je een inleiding op het dinerthema, inspiratie uit de praktijk en hulp bij het scherp formuleren van een aantrekkelijke vraag en tegenprestatie. Daarnaast ontvang je tips voor tijdens het MO040diner. Vanuit je organisatie mogen twee personen aan de workshop deelnemen; op het diner is plaats voor één afgevaardigde.

Het Maatschappelijk Ondernemen 040 diner

DLL, NXP en gemeente Eindhoven en Holland Casino bieden het MO040 Diner aan in samenwerking met Samen voor Eindhoven. Het MO040 Diner is bestemd voor bedrijven en maatschappelijke organisaties die het verschil willen maken in de regio Eindhoven.