Community Coaching – werknemers delen kennis met stichtingen

Janine Sturme van PWC coacht Jeannet Venekamp van Diaconaal Inloophuis t Hemeltje, een ontmoetingsplek voor dak- en thuislozen.

De ervaring van Janine:

“Het mooie van dit coachtraject voor mij is dat de klanten die wij adviseren vaak juist degene zijn die over de middelen beschikken om schenkingen aan goede doelen te doen. Door dit project ervaar ik nu vanuit de andere kant hoe belangrijk en onmisbaar deze financiële bijdragen zijn voor stichtingen. Ik deel mijn ervaringen en verhalen ook met mijn collega’s in ons teamoverleg. Veel collega’s zijn enthousiast en zouden ook graag eens een stichting willen coachen. Het is toch echt een heel andere wereld dan waar wij dagelijks in opereren”.

 

Zet jouw kennis in voor een goed doel!

DLL, NXP en PWC ontwikkelden samen met Samen voor Eindhoven het corporate volunteering programma ‘Community Coaches’. Het brengt een groep van 10 professionals uit het bedrijfsleven negen maanden samen om 10 goede doelen in de Brainportregio te coachen en te begeleiden bij hun ontwikkeldoelstellingen. Met dit ‘skills-based volunteering‘ programma geven bedrijfspartners van Samen voor Eindhoven op een innovatieve manier invulling aan hun MVO doelstelling en delen zij hun kennis en expertise om op impactvolle wijze goede doelen te helpen.

Community Coaching in de praktijk:

Ook dit jaar doet ICS mee als Community Coach.  Voor 9 maanden zijn zij sparringpartner en coach van Vrijwillige Hulpdienst Eindhoven (VHE).  Het doel is de stichting te begeleiden bij de implementatie van de juiste automatisering en technologie. Onder de noemer Maatje040 werkt Vrijwillige Hulpdienst Eindhoven met vrijwilligers die zich vol enthousiasme inzetten om andere mensen te ondersteunen. Van BoodschapMaatje tot BuddyMaatje en van KlusMaatje tot AdministratieMaatje. Door deelname aan Community Coaching biedt ICS toegang tot marketing, technologie, strategie, communicatie en middelen aan Maatje040.

“Samen met Judith van de Belt (directeur VHE) hebben we geïnventariseerd waar de behoefte ligt. Vooral op het gebied van automatisering en technologie is er nog winst te halen, zodat er nog meer matches gemaakt kunnen worden tussen de vrijwilliger en hulpvrager. We hebben hierbij onze partner Power-S aangehaakt om een nieuw systeem te implementeren. Het werk voor de vrijwilligers op kantoor wordt hierdoor vergemakkelijkt en er worden sneller en meer matches gecreëerd”, aldus Bart van der Sluijs (algemeen directeur ICS Groep en Community Coach).

Momenteel wordt er samen met VHE een inventarisatie gemaakt van de wensen voor het nieuwe systeem. Vervolgens wordt het gebouwd en geïmplementeerd. ICS begeleidt het project en zal ook na implementatie als coach en vraagbaak voor het systeem fungeren.

Community Coach programma 2020

 Wat ga je als coach doen? 

  • Gedurende 9 maanden ben je sparringpartner van een maatschappelijke organisatie; circa 1 a 2 keer per maand heb je contact met hen.
  • Tijdens het traject word je intern begeleidt door een senior manager. Samen vormen jullie een “coach-tandem”.
  • Tijdens een kennismakingsessie matchen we jou met een non-profit organisatie die bij je past.
  • Als community coach werk je samen met een maatschappelijke organisatie of goed doel aan een ontwikkelvraagstuk.

Wat krijg je ervoor terug? 
Als gesprekspartner investeer je je tijd, maar je krijgt er veel voor terug. Een mooi maatschappelijk resultaat, en ook ontwikkeling van je eigen advies- en communicatievaardigheden (effectief luisteren, vragen stellen en feedback geven). Je leert om buiten kaders te denken en creatief bezig zijn. Last but not least, je levert een belangrijke bijdrage aan een mooier Social Smart Brainport. Je werkt bovendien samen met andere professionals van andere bedrijven en leert van hun kennis en expertise. Maar boven al geeft het voldoening, plezier, inspiratie en energie en dit programma is nog eens goed voor je netwerk én CV.

Meedoen in 2020?  Wij vragen het volgende:

  • Je staat open en bent nieuwsgierig om van anderen te leren.
  • Je woont of werkt in Brainport regio en je hebt minimaal 5 jaar werkervaring
  • Commitment van jouw manager om je voor 9 maanden aan een maatschappelijke organisatie te verbinden.
  • Je bent aanwezig bij de workshops en netwerkbijeenkomsten gedurende het jaar.
  • Er is plek voor max 10 bedrijven; 1 (of max 2) community coach per bedrijf.
  • Het Community Coach programma kan een onderdeel te zijn van een HR-ontwikkeltraject (POP).
  • Je neemt deel aan 4 gezamenlijke events van circa 15.00 – 18.00 uur per jaar:
    • Januari 2019: Inspirerende kick-off en pizzasessie. Dit is tevens het ‘matchmoment’.
    • Je loopt 1 dag ‘stage’ bij de stichting en jouw coachee loopt 1 dag met jou mee.
    • Intervisie: kennissessies bij de bedrijven van de deelnemende coaches
    • Na 9 maanden: evaluatie en kick out bijeenkomst

Investering
Een bijdrage van € 1.500,- per deelnemer (exclusief btw) voor de ontwikkeling en facilitatie van het programma en voor de out-of-pocket kosten (locatie, catering). Dit kan in de vorm van een partner- of founderschap van jouw bedrijf met Samen voor Eindhoven. Maatschappelijke organisaties betalen een bijdrage van € 250,- en zijn hiermee tevens partner van Samen voor Eindhoven.

Jouw aanmelding voor 2020 zien we graag tegemoet via jacline@samenvooreindhoven.nl. Voor vragen kun je contact opnemen met Jacline de Kort 06-25076485 of Esther Hofstede 06 – 4603 1010.

IMPACT 040
De IMPACT040 bedrijven uit het netwerk van Samen voor Eindhoven doen mee en bieden een medewerker aan als Community Coaches: DLL, gemeente Eindhoven, NXP, PwC, Rabobank Eindhoven-Veldhoven, Woonbedrijf.

Als intermediair ontwikkelt en faciliteert Samen voor Eindhoven dit programma, haalt de vraagstukken op, organiseert de netwerk- en trainingsmomenten, heeft toegang tot een groot bedrijvennetwerk en onderhoudt warme relaties met veel maatschappelijke initiatieven in Eindhoven. Door haar onafhankelijkheid heeft zij zicht op de belangen van alle partijen en monitort en evalueert de samenwerking.

Community Coaches versterken stichtingen in sociaal ondernemerschap

Ik heb er zelf ook veel van geleerd. Binnen de zakelijke wereld wordt het sociale aspect onderbelicht. Dat leer je met dit programma.” Michael Schuren, Vion Food Group

Op 15 maart vond de afsluitende bijeenkomst van het Community Coaches programma plaats bij stichting Circulo, gevestigd in het oude schoolgebouw in Strijp Dorp. Een interactieve middag onder bezielende leiding van een creatief en strategisch team van verschillende woningcoöporaties , waaronder Wilbert van Bakel en Jeroen Cras. De coaches en coachees keken terug op het afgelopen jaar, gaven elkaar tips en complimenten en besteedden aandacht aan de resultaten, maar zeker ook aan leerpunten. Wat was top en wat kon beter? Ze stapten even in een tijdmachine met een flashback naar de start van het programma en deelden hun dromen over waar ze over 3 jaar staan. Tot slot wisten de koppels op bijzonder creatieve wijze hun concept en visie te visualiseren in een levend schilderij. Hieronder tref je de foto’s aan. (groepsfoto: Bea Straver)

Een waardevol programma voor allebei

Het community coaches programma startte vorig in mei. De deelnemers hebben 3 inspirerende workshops gevolgd over coaching, visie en positionering. Zij hebben samen plannen gemaakt om de doelstellingen te bereiken, hebben elkaar regelmatig opgezocht om met elkaar te sparren, te coachen of op bezoek te gaan bij een andere organisatie. Zij hebben speeddate sessies georganiseerd voor werkzoekenden of hebben elkaar geholpen met een maken van een goede presentatie of een jaarplanning en begroting in Excell. De coaches uit het bedrijfsleven waardeerden het programma vooral doordat zij van heel dichtbij een kijkje konden nemen in de keuken van sociaal ondernemerschap, met de voeten in de klei, heel praktijkgericht, anders te leren kijken, hun blikveld te verbreden en hun coachvaardigheden te ontwikkelen. De stichtingen hebben hun organisatie kunnen professionaliseren door meer in te zetten op ondernemerschap, planmatig te leren werken, te focussen op het resultaat en te bouwen aan hun netwerk. Leerpunten zijn vooral het verwachtingsmanagement aan het begin van het programma, meer intervisie en het delen van kennis en expertise binnen de groep, nog beter de vraag en coach te matchen en extra ondersteuning te bieden wanneer een match dreigt te verwateren door in- of externe factoren.