“Bijzonder hoeveel je op één dag kunt betekenen”

“We hadden onze teamdag op het landgoed. Onder begeleiding van een kok bereidden we samen met de cliënten met een verstandelijke beperking van Philadelphia een lunch. Het was een hele bijzondere dag.

Het was zo mooi om iedereen intens te zien genieten! Dat heeft ons allemaal heel erg geraakt!”

Geertje van Vuuren, uitvaartbegeleidster bij DELACategorie:  Zinvolle teamactiviteit
Match: DELA en Philadelpia
Wat: kookworkshop met mensen met een beperking 

“Bijzonder hoeveel je kunt betekenen op zo’n dag”

In September hebben 16 medewerkers van DELA een kookworkshop gedaan met de cliënten van Philadelphia bij woonlocatie ‘t Mariëndal op landgoed Wielbergen in Angerlo. Een bijzondere dag vol warmte en gezelligheid die veel impact heeft gehad op alle deelnemers.

Een bijzonder teamuitje
Geertje van Vuuren, uitvaartbegeleidster bij DELA: “We hadden onze teamdag op het landgoed. Onder begeleiding van een kok bereidden we samen met de cliënten met een verstandelijke beperking van Philadelphia een lunch. Het was een hele bijzondere dag. Het was zo mooi om iedereen intens te zien genieten! Dat heeft ons allemaal heel erg geraakt!”

Dat het een speciale dag was beaamt ook Liesbeth Hartog, Coördinerend Begeleider bij Philadelphia:” In het begin was het even zoeken, omdat niet alle cliënten zich overal even prettig bij voelen. Maar we hebben ze zelf laten bepalen wat ze wilden. De ene helft ging samen aan de slag in de keuken en de andere ging leuke activiteiten doen in de dagbesteding. Er zijn ook cliënten geweest die de keuken niet uit te krijgen waren, zo leuk vonden ze het. Helemaal prima toch!”

Geertje moet lachen als ze terugdenkt aan het enthousiasme van de cliënten: “Er was een mevrouw waarvan gedacht werd dat ze het niet vol zou houden. Dat alle activiteiten te veel voor haar zouden zijn. Nou, dat hadden ze helemaal mis. Ze was niet bij ons weg te slaan, zo geweldig vond ze het.
Ik vond het echt fantastisch om dit als teamuitje te mogen doen. Je bent niet alleen samen met je collega’s bezig, maar ook voor een ander. Dat is zo bijzonder en maakt zo veel indruk.”

Een uurtje met impact
“Ik heb altijd gedacht dat je veel tijd moest hebben om vrijwilligerswerk te kunnen doen”, zo vertelt Geertje. “Dat dat niet te combineren is met een betaalde baan. Ik heb op deze dag wel gezien dat je met een paar uurtjes al zoveel kunt doen. Ben daarna daarom nog een paar keer terug geweest. Heb een keer geholpen bij de weekopening. Dat was bij een groep die wat zwaarder verstandelijk beperkt is. Ik ben toen de rest van de dag van slag geweest, zoveel indruk heeft het op mij gemaakt. Er werden liedjes gezongen en kaarsjes aangestoken. Heel mooi om te zien hoe de begeleiders omgaan met de bewoners, ook al kunnen ze bijna geen contact maken. Zo liefdevol en menswaardig. Iedereen werd er echt bij betrokken. Je zag de bewoners gewoon genieten, ook diegene die helemaal in hun eigen wereldje zaten.”

“Niet alle cliënten kunnen inderdaad fysiek meedoen met de activiteiten”, zegt Liesbeth. “Zij kunnen echter wel heel erg genieten van de sfeer, de geluiden, de aandacht die ze krijgen. We proberen dan ook iedereen er altijd zo veel mogelijk bij te betrekken. Zo ook tijdens de kookworkshop. De medewerkers van DELA deden dat heel goed. Dat ging heel ongedwongen. En als ze even niet wisten hoe ze het aan moesten pakken, dan kwamen ze dat gewoon vragen. Ze namen ook zelf initiatief en sprongen in daar waar het nodig was.”

Broodnodige aandacht
“Voor onze cliënten was het echt een uitje”, aldus Liesbeth, “ook al was het op het eigen terrein. Ze kunnen zo genieten van die extra aandacht. Wij hebben daar helaas niet altijd tijd voor. Kunnen geen half uur uittrekken om gezellig met de lego te gaan bouwen samen met een cliënt. En sommige cliënten hebben niet iemand die regelmatig langs komt en dit soort dingen met ze doet. Die zie je helemaal opbloeien op zo’n dag. Ze vonden het geweldig om samen te koken. En na afloop samen alles opeten natuurlijk. Ze waren zo trots!”

“De ongedwongen tijd die onze cliënten met de medewerkers van DELA door hebben kunnen brengen, is zo waardevol. Ze hebben het er nog lang over gehad. Dat is echt een teken dat ze heel enthousiast waren!”

Een aanrader
“Bijzonder hoeveel je kunt betekenen op zo’n dag”, zegt Geertje. “Voor ons stellen die paar uurtjes niets voor, maar voor hun betekent het de wereld. Ik kan iedereen dan ook zo’n teamuitje aanraden! Had van te voren niet verwacht dat het zo veel met me zou doen.”

Onbeperkt!
Het teamuitje werd mogelijk gemaakt door het goededoelenfonds van coöperatie DELA. Het sluit naadloos aan bij hun thema Onbeperkt! Daarmee vraagt het DELA goededoelenfonds mensen met een beperking om hun kwaliteiten in te zetten als vrijwilliger, samen met leden en medewerkers van coöperatie DELA. De gedachte daarachter is dat we het leven meer betekenis geven door iets goeds te doen voor een ander. Dat geldt ook voor mensen met een beperking. Deze activiteit is daar een prachtig voorbeeld van. Heb jij een beperking en doe je vrijwilligerswerk? Doe dan een aanvraag bij het DELA goededoelenfonds via www.delafonds.nl.

Samen voor Eindhoven faciliteerde en organiseerde deze match in het kader van de samenwerking met het DELA goededoelenfonds.

Dit rake verhaal is tot stand gekomen met dank aan onze flexvrijwilliger Annick Zegers van AZ communicatie.