Blog over Pro Bono Lab

 

“Ik ben daarom reuzeblij en trots dat ik kennis heb gemaakt met dit spiksplinternieuwe initiatief. Dankbaar en voldaan ging ik naar huis. Daarom gun ik jou ook dit gevoel en meer voldoening in je werk en leven. Hou de ontwikkelingen van Pro Bono Lab Eindhoven in de gaten. Dit is onderdeel van een wereldwijd initiatief en staat in de startblokken om te gaan groeien en bloeien.”

Nicolette Kleisterlee

 

Kijk om je heen, luister naar het nieuws. In onze wereld, in ons land en in onze eigen stad of dorp vragen armoede, vervuiling, ongelijkheid, onrechtvaardigheid enzovoorts elke dag weer aandacht. Zo overweldigend, dat het een gevoel van onmacht kan geven.

Dat is niet nodig, want jij en ik kunnen iets aan doen aan al deze maatschappelijke vraagstukken. Met Sociale Innovatie wordt onze kleine moeite een heel groot plezier.

Samen het verschil maken

Vaak weten we niet hoe we zelf als individu een steentje bij kunnen dragen om de problemen in de wereld en in onze eigen omgeving te verzachten en zelfs op te lossen. Wij kunnen zoveel meer dan we op dit moment denken. Met elkaar zijn we echt in staat om werkelijk bij te dragen aan de GlobalGoals. Alle beetjes aan kennis, tijd en mankracht helpen om je eigen omgeving een klein beetje mooier te maken, zelfs zonder geld!

Esther pro bonoAfgelopen maandag 17 oktober 2016 heb ik zelf ontdekt én ervaren hoe dat WEL kan! Met totaal onbekende mensen met verschillende achtergronden en disciplines heb ik samengewerkt aan resultaten waar diverse stichtingen in Eindhoven werkelijk mee vooruit kunnen. Het innovatieve sociale platform Pro Bono Lab Eindhoven verbindt goede doelen, hoogopgeleide professionals en het bedrijfsleven om aan maatschappelijke vraagstukken te werken. Via Stefanie Kollen van www.ditislicht.nl ben ik in contact gekomen met Esther Schoustra, directeur van Samen voor Eindhoven en initiatiefneemster van het Pro Bono Lab in Eindhoven. Zoals Esther me vertelde hebben vele goede doelen niet de luxe om advies in te huren voor marketing, administratie, belasting, wetgeving, fondsenwerving etc. etc.

Haar droom is om deze kennis en professionals samen te brengen om bij te gaan dragen aan een betere wereld. De eerste stappen zijn gemaakt. Met resultaat!

Werken aan het goede doel

Ikzelf was onderdeel van het groepje dat voor Carina Verhulst en Esther van de Graaf, beide bestuurders van Stichting Circulo, strategisch advies gaf. Met dit advies is hun hulpvraag concreter geworden. Met die hulpvraag gaat de volgende Pro Bono Lab groep concreet en slagvaardig aan de slag.

Esther de Graaf heeft tijdens de dag verteld waarom ze haar tijd en energie steekt in Circulo. Bekijk hier haar persoonlijke en kwetsbare verhaal: https://youtu.be/OQI6qnkTvy8 Dit raakt…

In de buurt leven kwetsbare mensen, zoals zijzelf daar ook één van was. Wat haar is overkomen had onszelf ook kunnen overkomen, vandaag nog. Als mensen kunnen gaan rekenen op buurtgenoten dan geeft dat een gevoel van veiligheid en geborgenheid. Dat wil Circulo bewerkstelligen.

Dankbaar en voldaan

Door Circulo te helpen met nieuwe inzichten en ook met strenge koele juridische en cijfermatige adviezen is erg dankbaar werk voor alle Pro Bono leden. Op deze manier krijgt het werk een extra dimensie: Je doet ertoe voor een goed doel, voor de omgeving, voor je eigen medemens. Onze inspanningen, van zowel ervaren als young professionals maakten echt het verschil, zonder ervoor betaald te worden.

Young Professional aan het woord: https://youtu.be/uepY3eeC04c

Aan het einde van de dag werden de eerste Pro Bono Lab Member-certificaten uitgereikt. Ik ben beretrots onderdeel te zijn van dit nieuwe initiatief en dat ik mijn steentje bij heb kunnen dragen om de wereld, ook al is het maar een klein beetje, mooier te maken.

Het hart van elk organismePro bono Nicolette

Met het Pro Bono Lab wordt het sociale hart van mensen verbonden met organisaties. Als professional heb ik ervaren dat we samen daadwerkelijk het verschil kunnen maken voor onze omgeving als we vanuit platformen samen gaan werken. Dat geeft kracht, energie en bovenal realistische hoop op een betere toekomst.

Mijn droom is dat organisaties naast het koele hoofd om de winstcijfers uit te rekenen ook meer en meer hun warme hart laten spreken en relevanter worden voor ons allemaal. Niet als bijdrage aan een goed doel, maar als onderdeel van de algemene bedrijfsvoering. Elk organisme, mens en organisatie zal op zijn eigen manier een bijdrage leveren aan de GlobalGoals.

Er is nog veel werk te verzetten op moeder aarde om de toekomst van onze wereld veilig te stellen. Voor de toekomst van onze kinderen is dat van levensbelang.

Ik ben daarom reuzeblij en trots dat ik kennis heb gemaakt met dit spiksplinternieuwe initiatief. Dankbaar en voldaan ging ik naar huis. Daarom gun ik jou ook dit gevoel en meer voldoening in je werk en leven. Hou de ontwikkelingen van Pro Bono Lab Eindhoven in de gaten. Dit is onderdeel van een wereldwijd initiatief en staat in de startblokken om te gaan groeien en bloeien.

Het is realistisch om het onmogelijke écht mogelijk te maken!

Tekst met dank aan Nicolette Kleisterlee.