Community Coaches programma

 

“Ik vind het heel bijzonder om te zien hoe Talitha zich inzet voor alle vrijwilligers. Zij geeft ze weer een kans.”

Linda Jansen, PwCCategorie:  Talentontwikkeling
Match: PwC en #Awesome
Wat:  Oprichten stichting #Awesome

“DAAR WIL IK BIJ ZIJN!”

“We wilden van #Awesome graag een stichting maken, maar we liepen tegen een aantal zaken aan. Wisten niet waar we moesten beginnen. Toen ik van Esther Schoustra, Samen voor Eindhoven, hoorde over het Community Coaches programma, dacht ik dan ook ‘dat is echt iets voor ons, daar wil ik bij zijn’! Samen voor Eindhoven koppelde Talitha Koffeman, initiatiefneemster van # Awesome, aan Linda Jansen van PwC. Dat bleek een hele goede match te zijn, voor beide partijen.

Succesvol initiatief

“Het begon met een kledingruil samen met vriendinnen. Na de ruil hadden we 12 vuilniszakken met kleding over”, vertelt Talitha. “Die kleding konden we meesturen naar Polen, maar waarom niet in Nederland dacht ik. Dus heb ik een kraampje gehuurd op de ‘Voel je goed’-markt in Doornakkers. Je kon kleding komen ruilen, maar ook laten repareren. Het was een daverend succes. Hier moest echt meer mee worden gedaan, dat was wel duidelijk.” Na de markt vond ze ruimte in het Buurtkantoor, maar daar moest de kleding steeds opgeborgen worden na afloop. Niet praktisch dus. Via de gemeente kon ze uiteindelijk terecht in een oude school. Naast kledingruil is hier een reparatieservice en een atelier waar kapotte of versleten kleding wordt gerestyled. #Awesome wordt draaiende gehouden door vrijwilligers, allemaal mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt die in het kledingatelier een zinvolle daginvulling vinden. Het atelier biedt daarnaast ook een gezellige plek waar mensen elkaar kunnen ontmoeten.

Winkeltje spelen

“In het begin waren we gewoon winkeltje aan het spelen”, zo vertelt Talitha, “maar als stichting zouden we veel meer bestaansrecht hebben. En dus moest er een gedegen verdienmodel en businessplan komen. Zaken waar ik geen verstand van heb. We waren dan ook heel blij dat we deel konden nemen aan het Community Coaches Programma, een programma waarbij mensen uit het bedrijfsleven om niet coaching en advies geven aan maatschappelijke organisaties, en zo Linda hebben leren kennen. Zij heeft ons echt geholpen meer structuur aan te brengen en duidelijk advies gegeven over de dingen die moesten gebeuren. Zo werd gaandeweg ook duidelijk dat er een Bestuur moest komen dat zich met de bedrijfstechnische zaken bezig zou gaan houden. Zodat ik me kan blijven richten op de dingen waar ik goed in ben”.

Bij de basis beginnen

“Talitha is inderdaad echt met haar passie bezig, de ideële kant. Ze heeft dan ook weinig kaas gegeten van het financiële stuk. Op dat vlak valt dan ook nog veel te halen”, zo vertelt Linda Jansen, Manager Belastingen bij PwC. “Doordat ze niet veel kennis had van het financiële stuk en daarnaast ook afhankelijk is van de tijd en kennis van de vrijwilligers, moesten we helemaal bij de basis beginnen. Voor mij ook weer heel leerzaam, want veel dingen zijn gesneden koek. Nu moest ik af en toe goed nadenken over hoe het ook al weer zat.”

Nieuwe inzichten

“Daarnaast vond ik heel bijzonder om te zien hoe Talitha zich inzet voor alle vrijwilligers”, zo vervolgt Linda. “Zij geeft ze weer een kans. In mijn dagelijkse werk sta ik niet zo stil bij het feit dat er mensen zijn die het minder goed hebben. De tijd die ik middels het Community Coaches Programma heb doorgebracht met Talitha en bij #Awesome, hebben me doen inzien dat er een grote groep mensen is die het niet zo breed heeft. Ik vind de manier waarop Talitha kansen biedt aan mensen aan de onderkant van de arbeidsmarkt zo bijzonder, dat ik dan ook heb besloten om als penningmeester betrokken te blijven. Zo kan ik achter de schermen nog steeds advies geven als ze met financiële vragen zit.”

Voor herhaling vatbaar

“Door het bestuur en door Linda kan ik weer bezig zijn met datgene dat ik het leukste vind: het atelier draaiende houden en zorgen dat er een glimlach is op de gezichten van de vrijwilligers”, zo vult Talitha aan. “Dat is echt fantastisch! Ik vind het dan ook heel gaaf dat Samen voor Eindhoven die bruggen slaat en het mogelijk maakt voor bedrijven en maatschappelijke organisaties om een kijkje bij elkaar te nemen en van elkaar te leren. Ik kan het iedereen aanraden!”

Dankjewel Annick! Annick Zegers van AZ Communicatie maakte deze tekst als betrokken ‘flex’-vrijwilliger bij Samen voor Eindhoven.