Eindhoven Airport op streettour

‘Na vandaag kijk ik met andere ogen naar daklozen’

Bijna alle medewerkers van Eindhoven Airport doen structureel aan vrijwilligerswerk. Dat is te danken aan de uren die de werkgever hiervoor ter beschikking stelt, en aan de rake activiteiten die partner Samen voor Eindhoven biedt. Het animo is groot en de impact ook. Neem alleen al de populaire streettour waar menig airportmedewerker voor intekende. ‘Na vandaag kijk ik echt met andere ogen naar daklozen.’

 

 ‘Weet iemand waar kan ik deze kan laten?’ Mirjam, deelnemer aan de streettour van zo dadelijk en werkzaam bij Eindhoven Airport, steekt een plastic tas propvol sokken omhoog. ‘Gloednieuw zijn ze. Het restant van een geflopte sokkenwebshop van mijn man.’ In het draaiboek van Samen voor Eindhoven stond een verzoek om spullen mee te nemen voor de weggeefwinkel van de stichting achter de tour, Ervaring die Staat. Een collega wijst naar twee dikke winterjassen die al klaarliggen voor de sociaal kwetsbare mensen waar Ervaring die Staat zich over ontfermt.

Wisselend aanbod van vrijwilligersactiviteiten

Betrokkenheid bij de regio en de inwoners zat altijd al in het DNA van Eindhoven Airport. Dat heeft een vlucht genomen sinds de luchthaven in 2019 een partnership is aangegaan met Samen voor Eindhoven. Die staat de luchthaven bij met advies en organisatiekracht op het gebied van bedrijfsvrijwilligers. Sindsdien worden de sociaal betrokken medewerkers jaarlijks bediend met een aanbod van ongeveer 9 activiteiten. Sommige zijn eenmalig, andere terugkerend. Wie wil, mag elk jaar 16 uur onder werktijd bijdragen aan activiteiten naar keuze. Het animo voor deze vorm van vrijwilligerswerk is groot: van de 75 medewerkers doen er steevast 60 mee aan een of meerdere activiteiten.

Midden in het maatschappelijke landschap

Dat succes is mede te danken aan het uitstekende aanbod, weet Gijs Vrenken, manager communicatie bij Eindhoven Airport. ‘Elk jaar gaan we met Samen voor Eindhoven om tafel om het nieuwe aanbod te bepalen. We kiezen doelen die bij onze organisatie passen en zorgen dat er voor elk wat wils is. Om het interessant te houden voor vaste deelnemers voegen we ook nieuwe activiteiten toe aan het palet.’ Dat zou niet mogelijk zijn zonder Samen voor Eindhoven, vertelt Vrenken: ‘Zij staan midden in het maatschappelijke landschap in de regio Eindhoven.. Ze weten precies welke organisaties er zijn en ­– nog belangrijker – wat onze mensen voor hen zouden kunnen betekenen.’

De streettour van vandaag is een echte evergreen onder de goede doelen. ‘Eigenlijk is dit een activiteit waar ik me niet snel voor aanmeld’, bekent deelnemer Paul. ‘Het liefst kies ik doelen die handjes nodig hebben. Een zichtbaar resultaat aan het einde van de dag geeft me voldoening.’ Dat hij er vandaag toch bij is, komt door de enthousiaste verhalen van collega’s die hem voorgingen. De tour moet nog starten, maar zijn collega Frédérique vindt het gebeuren nu al geslaagd. ‘Ik vertelde mijn kinderen dat ik deze tour ging doen. Vervolgens hebben we een uitgebreid gesprek gehad over dakloosheid. Dat ik me bewust word van de situatie waarin daklozen verkeren en daar ook mijn omgeving mee aansteek, is al een deel van het doel, nietwaar?’

Win-winsituatie

De streettours van Ervaring die Staat worden geleid door voormalig daklozen. Het is een van de vormen van dagbesteding die de Stichting, naast menig andere hulpverlening, voormalig dak- en thuislozen te bieden heeft. Het brengt hen weer onder de mensen en vijzelt hun eigenwaarde op. Nikkie en Tommy zijn de gidsen van vandaag. Nikkie was tien jaar verslaafd, vertelt hij terwijl hij de groep richting Woensel loodst. Hij raakte zijn huis kwijt toen hij in detentie zat. ‘Streettours leiden is voor sommigen een manier om hun verleden te verwerken. Maar ik doe het voor de flinke wandeling. Anders zou ik hele dagen achter mijn computer zitten.’ Tommy maakte een paar jaar geleden een ‘rebelse’ fase door. Hierdoor verloor hij zijn woning. Nadat hij het ook in zijn ouderlijk huis te bont maakte, eindigde hij op straat. Net als Nikkie heeft hij zijn leven weer op de rails gekregen met hulp van Ervaring die Staat en andere instanties. Hij wil met de tour begrip creëren voor dak- en thuislozen. ‘Ik hoop dat de mensen die ik heb rondgeleid niet zullen protesteren als er ooit een opvangplek in hun wijk komt.’

Zaadje geplant

De airportmedewerkers hangen aan hun lippen en stellen volop vragen. Ook Paul. ‘Ik ben blij dat ik gegaan ben’, constateert hij na afloop. ‘Na vandaag kijk ik echt met andere ogen naar de daklozen die ik in de stad en bij de luchthaven tegenkom. Ik snap nu hoe iemand in deze situatie terecht kan komen en welke hulp er voor ze is.’ Paul vertelt dat er in zijn woonplaats vrijwilligers nodig zijn om personen die dat zelf niet kunnen naar hun doktersafspraak te rijden. ‘Misschien ga ik dat wel doen, in mijn vrije tijd. Het zaadje is geplant door het vrijwilligerswerk dat ik heb mogen doen van Eindhoven Airport: dat heeft me kanten van het leven laten zien waar ik weinig van wist.’

Hulp bij de praktische kant

Een tip van Vrenken voor bedrijven die met bedrijfsvrijwilligers werken of dat willen gaan doen: ‘Regel het structureel in. De consistentie waarmee we activiteiten van hoge kwaliteit aanbieden, heeft bij ons gezorgd voor een enorme bereidheid. Het is veel werk. Daarom schakelen we Samen voor Eindhoven ook in voor de praktische kant. Zij leggen het contact met de maatschappelijke organisaties en brengen hun hulpbehoefte in kaarten zorgen voor een goed programma met een heldere briefing. De werving doen we zelf. Maar dat is niet moeilijk, want collega’s ervaren bedrijfsvrijwilligerswerk als een ware verrijking.’