‘De kloof in de samenleving raakt ons daarom doen we mee’

Bedrijfsvrijwilligers om te binden en boeien in een krappe arbeidsmarkt

Veel ondernemers voelen zich betrokken bij de regio, ze willen graag hun steentje bijdragen aan maatschappelijke vraagstukken. Ze doen dat ook, maar weten soms niet goed hoe. Samen voor Eindhoven kent de behoefte, ontzorgt en regelt het.

“We zijn al vanaf 2018 partner en draaien mee in het ‘Soepbusprogramma’ van Samen voor Eindhoven en het Leger des Heils. We maken tien liter soep per keer voor de soepfiets voor dak- en thuislozen. Dat doen we samen met andere hotels. We hebben, ook niet in coronatijd, maar een moment overwogen om daarmee te stoppen”, zegt Anouk Muntendam, commercieel manager van Hotel Pullman Eindhoven Cocagne. “We leggen onze bezoekers in de watten, aan de andere kant hebben mensen die het moeilijk hebben soms niet eens een eigen huis. Die kloof raakt ons, daarom doen we mee. Ook onze medewerkers zijn daarmee bezig. De basis van het leven is toch elkaar helpen en er zijn voor de medemens. Je wilt leven in een stad waar iedereen fijn kan wonen en leven.”

Samen voor Eindhoven
Vrijwilligers zorgen dat de soep bij de dak- en thuislozen terechtkomt. Het zijn geen gewone vrijwilligers, maar bedrijfsvrijwilligers die tijdens hun werkuren helpen. Samen voor Eindhoven regelt dat, een stichting die een brug slaat tussen bedrijven, non-profitorganisaties en de samenleving. “We gaan voor een hechtere, inclusieve en meer verbonden samenleving, zonder tweedeling. Waar iederéén kan meedoen. We ondersteunen goede doelen om meer impact te maken. Dankzij de expertise, de tijd, het talent en de handen van bedrijfsvrijwilligers”, zegt Esther Hofstede, directeur van Samen voor Eindhoven. “De overheid alleen kan de maatschappelijke uitdagingen niet oplossen. Het potentieel aan kennis, kunde en handjes van het bedrijfsleven is hard nodig.”

Mkb-bedrijven
Wie denkt dat maatschappelijk verantwoord ondernemen alleen voor grote bedrijven is weggelegd, vergist zich. Juist mkb-bedrijven zitten in de haarvaten van de samenleving en herkennen de noden en zijn vaak al zeer betrokken bij lokale, goede doelen. Wat ze soms lastig vinden is hoe concreet vorm te geven aan hun maatschappelijke betrokkenheid, weet Hofstede. Samen voor Eindhoven heeft de kennis én het netwerk om het mkb te ‘ontzorgen’.

12.000 bedrijfsvrijwilligers
Waar begin ik en hoe vind ik de passende goede doelen? Samen voor Eindhoven helpt daarbij. De organisatie coördineert en organiseert al 10 jaar lang activiteiten tussen bedrijven en non-profitorganisaties. Ze hebben jarenlange samenwerking met bekende relaties. Bovendien zijn ze deskundig en op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en trends. Zo bemiddelden ze al meer dan 12.000 bedrijfsvrijwilligers. Bekende acties zijn ‘Geef een jas en verwarm een hart’ en het Maatschappelijk Ondernemen040 matchdiner.

Aantrekkelijke werkgever
Waarom zou je in een krappe arbeidsmarkt ervoor kiezen je medewerkers vrijwilligerswerk te laten doen? Tegenwoordig is talent vinden, aantrekken en binden belangrijk. Een betrokken bedrijf dat nét dat beetje meer te bieden heeft, slaagt daar vaak beter in, blijkt ook uit onderzoek. Zo kunnen medewerkers ook andere vaardigheden leren en ervaren hoe ze zich verhouden tot de ander én tot maatschappelijke vraagstukken. ”Dat zijn de aantrekkelijke werkgevers met een goed arbeidsmarktimago en goede reputatie. ‘Doing good makes you happy’”, zegt Hofstede.

Versterken groepsgevoel
Vaak is het ook een mooie teamervaring, ervaarde Emile Peels, oud-directeur van ABC E Business. Hij vindt het belangrijk dat iedereen wat voor een ander doet. “Het is geweldig als ik dat ook nog eens via mijn bedrijf kan doen.”
ABC E Business heeft al verschillende activiteiten gedaan. Vrijwilligerswerk geeft een ander soort voldoening dan samenwerken op de werkvloer. “Zo’n activiteit voor een goed doel versterkt het groepsgevoel en geeft diepgang. Mensen weten elkaar daarna beter op de werkvloer te vinden. Samen iets betekenen, heeft meerwaarde.”

Altijd iets mogelijk
Via Samen voor Eindhoven gaan de medewerkers van ABC E Business twee keer per jaar een dag aan de slag. “We hoeven alleen een keuze maken waar we ons voor willen inzetten. Voor kleinere ondernemers zoals wij is dat heel handig. Zo kunnen we toch wat doen. Het begint gewoon met de wil. Of je nu een groot of klein bedrijf bent, als je wilt, is er altijd wel iets mogelijk.”