Met de energieprijzen die door het dak gaan, komen Eindhovenaren die het toch al niet zo breed hebben, in grote financiële problemen. Veel van hen hebben de energiebijdrage van het Rijk en de gemeente echter nog niet aangevraagd. De gemeente Eindhoven en sociale partners in de stad zetten zich nu in om die groep alsnog te bereiken.

Inwoners met een inkomen tot 120 procent van het sociaal minimum hebben recht op de energietoeslag. Van het Rijk krijgen ze dan 1.300 euro en van de gemeente nog eens 530 euro. Als ze al een meedoenbijdrage hebben aangevraagd bij de gemeente, krijgen ze de toeslagen automatisch uitgekeerd. Volgens de gemeente zijn er naar schatting zo’n 4000 inwoners die wel recht hebben maar niks hebben aangevraagd.

Hulp van vrijwilligers
Omdat ze het bijvoorbeeld niet weten of de aanvraag te ingewikkeld vinden. Daarom organiseren het partnerfonds Brainport Eindhoven en Samen voor Eindhoven onder de naam ‘Geld Gids Weken’ nu een aantal inloopspreekuren waar rechthebbenden voor hulp kunnen aankloppen. Tussen 29 november en 15 december kunnen ze zich op drie plekken in de stad melden voor ondersteuning door vrijwilligers van Brainport bedrijven.

In de Bennekel zijn de inloopspreekuren bij de Lassusstraat 15. Geïnteresseerden kunnen hier op 29 november en 6 of 13 december terecht. In Vaartbroek aan de Tarwelaan 54 zijn de spreekuren op 1, 8 en 15 december en ook aan de Rooijakkerstraat 3 op De Hurk kunnen mensen op 6 of 13 december terecht. De spreekuren duren in alle gevallen van 14.00 tot 16.00 uur.
 
Documenten nodig
Om te kunnen helpen moeten de aanvragers een aantal documenten meenemen. De inloggegevens voor DigiD, en kopieën van hun legitimatiebewijs, bankpas en bankafschriften van de laatste volledige maand. Ook moeten ze bewijsstukken van het inkomen meenemen. Bijvoorbeeld een salarisstrook of uitkeringsspecificatie.