Geef een jas en verwarm een hart

Mensen die in een crisis situatie leven hebben het in de winter zwaar, juist nu. Helaas leven steeds meer mensen in Nederland onder de armoedegrens. Met de inzamelingsactie ‘geef een jas en verwarm een hart’ is de kracht van Brainport Eindhoven weer zichtbaar: sámen helpen we hen die het nodig hebben.

Van 4 t/m 20 oktober 2021 zamelden we weer warme heren-, dames- of kinderjassen in op diverse locaties in Eindhoven voor mensen die het hard nodig hebben.  Jonge vluchtelingen, dak- en thuislozen, mensen die in armoede leven en voor wie het kopen van een warme winterjas niet vanzelfsprekend is. Schrijnend in onze Brainport regio waar het zo goed lijkt te gaan, maar helaas is er ook armoede.

Dit jaar werden 2.200 jassen ingeleverd. Iedereen kan doneren. Van Theo Maassen die twee van zijn warme jassen doneerde aan dakloze heren, PSV spelersjassen en dit jaar muzikant en voormalig profvoetballer Björn van der Doelen. Maar uiteraard ook pre-loved jassen.

Op 21 oktober 2021 deelden we de ingezamelde jassen uit aan 9 lokale stichtingen: #Awesome Ruilatelier, Kledingbank Eindhoven, Leger des Heils, Ervaring die Staat, Huiskamer voor Vluchelingen, Inloophuis ’t Hemeltje, Neos, GGzE en Dress for Success. Naast jassen ook nog eens duizend warme kledingstukken zoals mutsen, sjaals, truien en broeken. Zo maken we Eindhoven winterproof.

Welke kledingstukken?

De focus lag, ook weer voor 2022, op warme jassen, van goede kwaliteit en schoon gewassen. Gedragen, pre-loved, is natuurlijk prima.

Ook een aantal andere kledingstukken die je – als je op straat leeft – droog houden:

  • Warme jassen (voor heren, dames én kinderen)
  • Mutsen, handschoenen en sjaals (voor heren, dames en kinderen)
  • Regenkleding (vooral voor dakloze heren)
  • Truien/vesten/jeans (voor jonge vluchtelingen en heren op straat)

Inzamelpunten 4 t/m 20 oktober 2021

De openbaar toegankelijke inzamelpunten:

 

Bedrijven (ASML, DAF, Eindhoven Airport, NXP en Woonbedrijf) uit ons betrokken netwerk waren van 4 t/m 20 oktober ook inzamelpunt maar daar werd ‘achter de schermen’ onder het personeel ingezameld, dus deze organisaties waren níet openbaar toegankelijk. 

Hart Verwarmend Samen: gratis jas en gratis koffie

Vanaf 21 oktober 2021 krijgen de warme jassen een nieuwe eigenaar. Nieuw dit jaar is dat vluchtelingen (van de Huiskamer voor Vluchtelingen Eindhoven) hartjes aan elke jas bevestigden. Dit hartje is dit jaar (t/m 31 december 2021) twee gratis koppen koffie of thee waard. De doelgroep zoals dak- en thuisloze mensen, willen we met dit gebaar letterlijk wat extra warms geven.

Eindhovense betrokken horecaondernemers (Bibliotheek Eindhoven Witte Dame, CoffeeLab (station en Strijp S), Caffeïnedealers (GGzE), Koffiehuisje, ‘t Rozenknopje en ZwartWit Koffie) doen met deze actie mee; het past in hun maatschappelijke betrokkenheid. Niet voor iedereen is een lekkere koffie halen vanzelfsprekend en nu kan dat een keer. De 1.400 hartjes maakte Stichting #Awesome Kledingruilatelier in Tongelre. Dankzij de donatie van het Armoedefonds kunnen we dit mogelijk maken.

Een kaart van Björn van der Doelen

Naast een hartje op de jas, treft de nieuwe eigenaar ook een handgeschreven kaartje aan. Björn van der Doelen schreef: ‘Heel veel plezier en vooral warmte met deze nieuwe oude jas. Gegroet Björn van der Doelen’.

In de media:

Foto's Bea Straver fotografie:

Oproep goede doelen: