Heb jij een spijkerbroek over? Doneer hem!

Verwarm een hart en geef een jeansbroek

‘Spijkerbroeken komen wij altijd tekort. Kunnen jullie naast warme, jassen, niet ook jeans inzamelen?’ Dit is een wens van Kledingbank Eindhoven, maar horen wij wel vaker van andere armoedehulporganisaties. Want ook in onze welvarende Brainport regio leven mensen met geldzorgen. In Eindhoven zijn minstens 1.300 mensen dakloos. Het kan gebeuren door bijvoorbeeld een scheiding, ziekte of het verliezen van je baan waardoor er niet genoeg geld is voor kleding.

Voor deze mensen zamelden we dan ook van 2 t/m 17 april 2024 samen met betrokken organisaties spijkerbroeken in. Ruim 2.000 ingezamelde jeansbroeken doneerden we aan lokale stichtingen die zich dagelijks inzetten voor mensen die onder de armoedegrens leven: Springplank, Kledingbank EindhovenStichting Sociaal Solidair, Ervaring die Staat, Inloophuis ’t HemeltjeLeger des Heils, Neos, De Kledingzolder Woensel, Huiskamer voor Vluchtelingen, Netwerk Goed Volk, SMO Helmond en stichting Rechter Handen Veldhoven. Een container ging naar kringloopwinkel Karoesell.

Al zeven jaar lang zorgen we elk najaar voor extra warme winterjassen voor lokale armoedehulporganisaties. Geef je jeans, net als o.a. acteur en presentator Mike Weerts, een tweede leven en doneer. Dubbelop goeddoen! Verwarm een hart en geef een jeans.

Dank aan alle inzamelpunten en mensen dieeen jeans doneerden:

Armoede in Nederland

Hoewel Nederland tot de rijkste landen van Europa behoort, is ook hier armoede. Uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat eenoudergezinnen, mensen met een niet-westerse achtergrond, bijstandsontvangers en alleenstaanden onder de 65 jaar een grote kans op ernstige armoede hebben. De armoede uit zich onder meer in (zeer) beperkte financiële middelen, sociale uitsluiting, gezondheidsproblematiek en beperkte toegang tot onderwijs.

Bron: Stichting Armoedefonds

De impact van jeans

De mode-industrie is een van de belangrijkste vervuilende industrieën ter wereld. De productie en distributie van katoengewassen draagt bij aan verschillende vormen van milieuverontreiniging, waaronder water-, lucht- en bodemverontreiniging. De mode-industrie is een enorme industrie; er werken 300 miljoen mensen over de hele wereld. Alleen al de productie van katoen is goed voor bijna 7% van alle werkgelegenheid in sommige lagelonenlanden. Lees meer