‘Een warme sjaal met een verhaal’

Met een sjaal en een warme muts voor het standbeeld van Frits Philips op de Markt in Eindhoven is afgelopen maandag de actie ‘Geef een jas en verwarm een hart’ afgetrapt.

Ook de standbeelden bij het PSV stadion en Anton Philips voor het station krijgen als aftrap van de jasseninzamelingsactie een gebreide oranje sjaal om, gebreid door bewoners van Zorggroep Archipel. Gezinnen die in armoede leven in onze stad; het is mede door de hoge energieprijzen actueler dan ooit. Ook het aantal dakloze mensen neemt nog steeds toe. Daarom zamelt Samen voor Eindhoven voor het zesde jaar op een rij weer warme jassen in. Acteur, presentator en betrokken Eindhovenaar Mike Weerts trapt de actie af en doneert zijn warme jas én jassen van zijn kinderen. In een vlog roept hij op ook een jas in te leveren bij één van de inzamelpunten.

De inzamelingsactie loopt nog tot ren met 19 oktober. Op 20 oktober worden ruim 1.500 winterjassen uitgedeeld aan 11 goede doelen in Eindhoven, waaronder Kledingbank Eindhoven, Dress for Success, Ervaring die Staat, Inloophuis ’t Hemeltje, en Leger des Heils. Organisaties zoals ASML, DAF, DELA, DLL, Eindhoven Airport, High Tech Campus, Philips, NXP en meer zamelen tot en met woensdag 19 oktober warme jassen, mutsen, sjaals en handschoenen in. “Zeer bruikbaar voor met name dakloze mensen in onze stad maar ook voor nieuwkomers uit Oekraïne die opgevangen worden in Eindhoven.”

Winterproof

“Dankzij bedrijven die jassen inzamelen en de vlog van Mike Weerts – die als eerste dit jaar doneerde – bereikt deze jassenactie veel mensen die graag wat goeds doen”, zegt Marbritta van Boldrik van Samen voor Eindhoven. “Kinderen in Eindhoven die onder de armoedegrens leven en met te kleine schoenen of zonder passende jas naar school gaan, dat gebeurt helaas echt. We willen dat iedereen in Eindhoven winterproof is. Dankzij vlogs van bekende stadsgenoten zoals eerder al Theo Maassen en Björn van der Doelen ontstaat er een sneeuwbaleffect op social media. En dat kan het actuele thema armoede goed gebruiken. Zoals Mike Weerts zegt: zeker nu mensen binnen geen verwarming meer aan doen en ook binnen extra warm gekleed zitten.”

“Want niemand mag het koud hebben”, licht Maaike de Jonge van Samen voor Eindhoven toe. “Een sjaal met een verhaal”, zo omschrijft De Jonge de actie. Jolanda Bekkers, coördinator vrijwillige inzet bij Archipel Landrijt, regelde meteen enthousiaste cliënten die voor het goede doel wilden breien. Breiclub De Tikkende Naalden bij Archipel heeft sinds de zomer flink gebreid. Naast een jas en sjaal, treft de nieuwe eigenaar ook een handgeschreven kaartje aan als extra warm gebaar. Mike Weerts schreef er alvast eentje: ‘Lieve nieuwe drager van mijn jas. Ik hoop dat je er veel plezier van hebt maar vooral warmte.’