Hart onder de riem voor 3.500 eenzame ouderen in Eindhoven

Op Valentijnsdag hartjes ontvangen, wie wil dat nou niet? Het aantal eenzame mensen groeit fors. Daarom startte Samen voor Eindhoven de campagne Hart Verwarmend Samen met Lenny Kuhr als ambassadeur. Vitamine A van aandacht is in deze tijd belangrijker dan ooit. Bij 23 woonzorgcentra locaties van Archipel, OKTOBER en Vitalis ontvingen op Valentijnsdag 2021 ruim 3.500 bewoners een tas met daarin hartjes. Hartjes als koekje, gebakken door de dagbesteding van Groendomein Wasven, een kaart met een hartverwarmend gedicht en een hart als wenskaart. Op dit hart schrijven ouderen een wens. Samen voor Eindhoven bracht in april alle wensen in kaart, honderden wensen. Samen met bedrijfsvrijwilligers van o.a. ASML, DLL, NXP en Philips brengen we deze wensen in vervulling. Zodra het qua coronamaatregelen weer mogelijk is. Samen wandelen, samen koken of een eigen bedachte wens.Ā  Mevrouw Bep wilde wol kopen om weer te kunnen breien, mevrouw Does wilde graag door een kunstenaar geschilderd worden en zo geschiedde: Antonie de Rooij maakte een prachtig portret. Twee bewoners van Archipel Landrijt willen heel graag, zodra de musea weer opengaan, naar het Philips Museum. Niemand minder dan Hans de Jong, President Philips Nederland, nam deze twee bewoners als ‘vips’ mee.
Samen voor Eindhoven zorgt met de woonzorgcentra en betrokken Brainport bedrijven dat de wensen uitkomen.

Bewoners hingen hun wensen in een zogeheten wensboom die in alle 23 tehuizen staan. Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt maakten deze duurzame wensbomen bij stichting Uit de Buurtfabriek.

De kracht van een lokale samenwerking

ā€œNiks doen is geen optie, ook in tijden van lockdown doen wij wat nog wel mogelijk is voor mensen en stichtingen die het nodig hebbenā€ licht Esther Hofstede van Samen voor Eindhoven toe. ā€œDe dagbesteding van twee maatschappelijke organisaties draaiden om de koekjes te bakken en wensbomen voor 3 woonzorgcentra organisaties te fabriceren. Medewerkers van bedrijven brengen wij samen met eenzame mensen om hun wens in vervulling te brengen. Dit levert iedereen geluksmomenten op, want door iets goeds te doen, voel je je bewezen gelukkigerā€.

Jolanda Bekkers, coƶrdinator vrijwillige inzet bij Archipel:
ā€œWe zijn heel blij met de wensboom Ć©n de tasjes met koekjes en wenshartjes voor de mensen die in de verpleeghuizen van Archipel wonen. In deze tijden is wat extra aandacht heel welkom. De verbinding die zo door Samen van Eindhoven tussen deze groep mensen en de vrijwilligers vanuit het bedrijfsleven wordt gelegd is uniek. Werkelijk hartverwarmend dat het bedrijfsleven op deze wijze wensen van onze bewoners laat uitkomen, nu of in de nabije toekomst. Met grote dank aan alle inzet van Judith Helderman.ā€

Hart Verwarmend Samen

Samen met haar partners uit bedrijfsleven, gemeente en maatschappelijke organisaties, heeft Samen voor Eindhoven het Hart Verwarmend Samen programma ontwikkeld. Het programma behelst om vanuit het Hart,Ā SamenĀ met alle partners in de stad in actie (Verwarmend) te zijn om zo mvo-doelen te halen, bijdrage te leveren aan de realisatie van deĀ Global Goals en meer bedrijfsvrijwilligers in te kunnen zetten. Samen voor Eindhoven droomt van een hechter en gelukkiger Brainport en werkt daaraan door een brug te bouwen tussen bedrijven, maatschappelijke organisaties en de lokale overheid en zo te zorgen voor een samenleving waar iedereen mee kan doen.

Met dank aan onze betrokken partners ASML en DELA Fonds. Dankzij donaties is Hart Verwarmend Samen werkelijkheid geworden!

šŸ§” Lenny Kuhr bezoekt haar ‘oude’ buurman uit Eindhoven (inmiddels bewoner van Vitalis Peppelrode).
Zijn wens om Lenny weer eens te ontmoeten kwam uit.
Een hart verwarmende ontmoeting, weer even samen zijn, muzikale en buurt herinneringen ophalen. šŸ§”
#hartverwarmendsamen

Sweathearts voor eenzame ouderen

Bij Groendomein Wasven bakten afgelopen voorjaar de mensen van de dagbesteding 10.000 overheerlijke, zelfs met goud bekroonde, koekjes in hartjesvorm. In de winkel van het Wasven (Celebeslaan 30, Eindhoven) kon je voor ā‚¬ 10,- deze sweethearts hartenkoekjes kopen. Daarvan gingen drie pakjes koekjes in de zomer naar ouderen in Eindhoven e.o.. De koekjes werden bezorgd bij ouderen via seniorenvereniging KBO-Brabant. Een warm gebaar met vitamine A van… aandacht.

Gedicht Hart Verwarmend

Hart Verwarmend Samen in beeld

In de media:

Eindhovens Dagblad

Studio 040

Eindhovens Dagblad

Omroep Brabant