MKB'er aan het woord: het sociale hart van ABC E Business

In het creatieve centrum Strijp S is ABC E Business gevestigd. Bij dit bedrijf draait alles om het vergemakkelijken van bedrijfsprocessen op het gebied van automatisering. Naast de werkzaamheden gaan de medewerkers ook twee keer per jaar op pad om iets maatschappelijks te doen. We spraken met CEO Emile Peels over het sociale hart van het bedrijf.

MKB-ondernemer Emile Peels is net als vele stadgenoten enthousiast over Eindhoven. “Ik woon en werk er graag en als bedrijf wil ik daarom graag wat doen voor de lokale maatschappij.” Op kantoor werken zo’n 35 vrouwen en mannen dagelijks aan de implementatie van Microsoft Dynamics software voor bedrijven. “Onze klanten bereiken méér omdat wij ze helpen hun inkoop-voorraad-verkoopprocessen goed op elkaar te laten aansluiten. Producten zoals je favoriete karamel-zeezout chocoladereep doorlopen zo op de meest efficiënte wijze het proces van cacaoboon tot het schap bij je supermarkt.” Twee keer per jaar zet het hele team zich in voor een maatschappelijk doel. De handen uit de mouwen dus!

Een menselijk karakter

Zelf zet Emile zich in zijn vrije tijd ook in als vrijwilliger. “Op school, op de sportclub zulke dingen. Ik vind het belangrijk dat we allemaal wat voor een ander doen en als ik dat via mijn bedrijf ook nog kan doen, is dat helemaal geweldig.” De werknemers zijn onverdeeld positief over de projecten die ze tot nu toe hebben gedaan. “We hebben al verschillende activiteiten bij een zorginstelling gedaan en geschilderd op een kinderspeelplaats. We willen altijd graag iets doen met een menselijk karakter. Bij de speelplaats hebben we dan misschien wel een echte klus gedaan, maar de kinderen kunnen de komende jaren wel weer genieten van die plek en dat is belangrijk.”
Ergens samen de schouders onderzetten geeft een ander soort voldoening dan samenwerken op de werkvloer, ziet Emile. “Een gezamenlijke activiteit voor een goed doel vergroot op dat moment het groepsgevoel. Je ziet dat mensen elkaar dan ook beter op de werkvloer kunnen vinden. Natuurlijk is alleen een borrel ook leuk, maar samen iets kunnen betekenen heeft echt meerwaarde. Het is goed voor de sociale cohesie en heeft diepgang.”

Een betekenisvolle baan

Dat steeds meer potentiële werknemers zoeken naar een betekenisvolle baan, merkt ook Emile. “Zeker de jongere generatie zoekt niet enkel een baan van negen tot vijf. Ze willen meer halen uit hun werk. Daarom besteden we ook veel aandacht aan vitaliteit, work-life balance en persoonlijke ontwikkeling. Kijk, secundaire arbeidsvoorwaarden zoals een auto van de zaak of andere mogelijkheden kun je overal wel krijgen, maar steeds meer mensen zijn op zoek naar zingeving, ook in hun werk.”
Via Samen voor Eindhoven gaan de werknemers van ABC E Business twee keer per jaar een dag aan de slag. “Voor ons is dat ideaal op deze manier, want de gehele organisatie is uit handen genomen. We hoeven alleen een keuze maken wat we willen doen en gaan ons die dag inzetten. Voor kleinere ondernemers zoals wij is dat heel handig. Zo kunnen we binnen onze mogelijkheden toch wat doen. Het begint gewoon met de wil. Of je nu een klein of groot bedrijf hebt, als je wilt, is er altijd wel iets mogelijk.” Naast de projectdagen staat ook de kerst in het teken van een goed doel. “We hebben besloten om de besparing van het verzenden van kerstkaarten jaarlijks aan een maatschappelijk project te schenken. Onze relaties krijgen dan een kerstwens per mail, waarin we hun bedanken voor het lezen van de mail en laten weten dat we een mooi bedrag weggeven.”

Een goed groepsgevoel

De volgende activiteit is er eentje waarnaar Emile erg uitkijkt. “We zullen eerst een rondleiding door de stad krijgen door een ex-dakloze. Hij of zij laat ons plekken in de stad zien waar je normaal misschien voorbijloopt, maar die wel betekenis hebben voor mensen die op straat leven. Erna gaan we koken bij de daklozenopvang of op een andere manier helpen.” Wat precies moet nog besloten worden, maar dat het zal zorgen voor impact, compassie en een goed groepsgevoel is wel duidelijk. “Je beseft met zijn allen toch meer hoe goed je het eigenlijk hebt met een baan, mensen om je heen en een dak boven je hoofd. Dat je als team iets voor anderen kunt doen, is gewoon geweldig.”