Soul Shine
Esther (founder Samen voor Eindhoven) met zus Judith

Een persoonlijk verhaal van Esther Hofstede

Schijn je licht. Op jezelf en de ander.

Dat je na een leven vol ervaring nog steeds nieuwe dingen kan leren is prachtig. Zo kwam ik niet lang geleden tijdens een goed gesprek tot een inzicht dat ik nog niet eerder had. Ik dacht wel te weten waarom ik me zo gepassioneerd inzet voor Samen voor Eindhoven: ik was op sabbatical geweest in Guatemala en na tien jaar in het bedrijfsleven gewerkt te hebben, wilde ik graag de brug slaan tussen bedrijf en de samenleving, toch? Maar na een paar gesprekken met Prof. Dr. Bas Kodden, hoogleraar aan de Nijenrode Business Universiteit, kwamen we te spreken over de ‘purpose’: het doel. Waarom doen we wat we doen? Ieders enthousiasme en drive komt ergens vandaan. Dat komt vanuit dieper dan alleen een reden waarom je iets doet. Vaak heeft het te maken met hoe je bent opgegroeid. Waarom wil ik eigenlijk de wereld veranderen en beter maken?

Mijn moeder en jongere zus hebben daarin een grote rol gespeeld. Mijn moeder, een zorgzame vrouw. Mijn zusje, de rebel, groots en meeslepend, die het zichzelf met een drugsverslaving meer dan tien jaar heel erg lastig maakte. En ik, die dat aanvankelijk moeilijk kon accepteren, maar toch altijd bleef helpen.

Wat ik destijds nog niet zag, misschien omdat ik jong was of het te dichtbij was, is hoe belangrijk het is om de ander te accepteren zoals die is. Met een open blik en hart. Ik weet dus hoe het is om naast elkaar te leven, maar toch in twee werelden te zijn. Daarom wil ik graag bruggen bouwen, verbindingen leggen, van betekenis zijn voor andere mensen die het moeilijk hebben. Ik gun iedereen een kijkje in andermans wereld. Dat is mijn purpose; daarom breng ik bedrijven en maatschappelijke organisaties bij elkaar, zodat al die werelden met hun verschillen en ook overeenkomsten samen komen.

Maar liefst 82% van de 13.000 medewerkers die zich via Samen voor Eindhoven als vrijwilliger heeft ingezet ervaart meer begrip en respect voor de mensen waarvoor ze zich hebben ingezet. Ik denk graag groots: als zoveel mensen veranderen, dan verandert het hele systeem. Een wereld met meer wederzijds begrip en respect, oog voor de ander en minder oordeel. Daar zet ik me graag eindeloos voor in, ook de komende tien jaar.

Mijn zus Judith werkt nu als ervaringsdeskundige bij een grote organisatie in de verslavingszorg. Ik heb bewondering voor haar en zie haar talenten en andere blik op de wereld. En zij die van mij. Soul Shine heeft ze met grote sierlijke letters op haar onderarm getatoeëerd. Schijn je licht. Op jezelf en de ander.

Foto’s: Esther Hofstede, founder en 11 jaar lang directeur geweest van Samen voor Eindhoven. Tekst Esther Hofstede in samenwerking met Annemieke Dubbeldeman

Esthers zus Judith close up tattoos