Koken met vluchtelingen, ouderen of mensen met een beperking

Een van de vluchtelingen:
Thanks, dat jullie ons vandaag lieten lachen!

ASML medewerker:
Dankjewel dat jullie ons met beide benen op de grond hebben gezet. En lieten zien waar veerkracht en mede-menselijkheid eigenlijk om gaat…‘Het zogeheten Melting Pot Diner brengt verschillende mensen bij elkaar met ieder hun eigen achtergrond en verhaal. Corporate vrijwilligers creëren, samen met ouderen, vluchtelingen of mensen met een beperking, een heerlijke maaltijd. Op deze bijzondere en informele manier ontmoet je mensen die je normaal meestal niet zomaar ontmoet. Je deelt (levens)verhalen want samen in de keuken en aan tafel verbroedert. Ouderen zijn vaak eenzaam, zij genieten zichtbaar van weer eens samen aan tafel eten. De (jonge) vluchtelingen oefenen tijdens het koken al hun Nederlands en bij zorginstelling Severinus zit je letterlijk in hun huiskamer (of tuin) te eten. Vaak verandert dit je kijk op iets voor altijd.

Carina (vrijwilliger van Philips):

“In eerste instantie had ik me niet opgegeven om te koken met vluchtelingen. Ik kan niet zo goed koken en deze doelgroep sprak mij minder aan. Uiteindelijk ben ik gegaan omdat een collega zich afmeldde en ik me ervan bewust was dat er mensen op je rekenen. Vrijwilligerswerk is vrijwillig, maar niet vrijblijvend. Mijn insteek was om gezellig samen te koken en de jongeren een leuke avond te bezorgen zodat ze even niet met hun eigen problematische situaties bezig zouden zijn. Ik denk dat dat goed gelukt is. Als ik aan vluchtelingen denk, dan denk ik aan de bootjes, de beelden van tv, het rondhangen. Maar tijdens een Melting Pot Diner zie je de jonge vluchtelingen van een andere kant.  Ze willen heel erg graag leren en werken en zijn zo gemotiveerd! Het koken en samen eten was een intense en intieme manier om contact te krijgen met mensen die je anders nooit tegenkomt. Het wordt zeer gewaardeerd door de vluchtelingen. Ik vond het ook heel dubbel, want ík ga naar een warm huis terug, maar deze mensen hebben geen huis. Waar slapen ze vanavond…? Ik wil het zo graag oplossen maar dat kan gewoon niet zo makkelijk. Als er geen vrijwilligers zouden zijn, waar moeten ze dan naartoe? Ik heb echt heel veel bewondering gekregen voor het Jongerenhuis en het werk wat daar gedaan wordt. Deze activiteit wordt je op een presenteerblaadje door Samen voor Eindhoven aangereikt: je inschrijven voor een Melting Pot Diner is heel makkelijk, alles is geregeld en je hoeft alleen maar te gaan. Eigenlijk een kleine moeite. Er is met hart en ziel gekookt en dat proefde ik uit alles. Het was inspirerend om mee te doen en achteraf was het een héle leuke avond.”

Met een paar uur van je (werk)tijd, kun je al iets betekenen voor een ander. Ook samen met collega’s eten met deze bijzondere fijnproevers? Beleef zelf een Melting Pot. Op woensdagen van 16.30 – 20.00 kun je samen eten met ouderen  bij Vitalis Wissenhaege. Check onze VRIJWILLIGERSKALENDER om te zien welke data en locaties verder nog beschikbaar zijn.

Het is fijn niet alleen te hoeven eten. Doe mee en draag daarmee bij aan deze ‘Sustainable Development Goals’, of SDG’s, om de wereld tot ‘een betere plek te maken in 2030’!