Pro Bono advies van een Community Coach

Categorie:  Talentontwikkeling
Match: GGzE en Banning Advocaten
Wat:  Community partnerships ontwikkelen

IK MISTE ZINGEVING

“In het begin hebben we wel even gezocht hoe we gebruik konden maken van elkaars expertise. Hoe we deze samenwerking het beste invulling konden geven”. Aan het woord is Reginald Snijder, Communicatie Adviseur bij de Geestelijke Gezondheidszorg Eindhoven en de Kempen (GGzE). Hij nam namens de GGzE vorig jaar deel aan het Community Coaches programma van Samen voor Eindhoven. Hierbij geven professionals uit het bedrijfsleven een jaar lang Pro Bono advies aan maatschappelijke organisaties. Het vraagstuk dat Reginald inbracht, ging over samenwerking in de breedste zin van het woord. Hij zocht iemand die daarover mee kon denken. Tijdens de eerste bijeenkomst werd hij gematcht aan Esra van der Wolk, Advocaat bij BANNING.

 

Passie en drive
“Het was in het begin inderdaad even aftasten”, beaamt Esra. “Ik heb een juridische achtergrond, dus het vraagstuk van Reginald paste niet direct bij mijn expertise. We hadden echter meteen een klik tijdens ons eerste kennismakingsgesprek. We spraken over zingeving en de invulling daarvan. Ik werk namelijk in een commerciële organisatie en vind mijn werk inhoudelijk heel erg leuk, maar soms mis ik zingeving. Daarom nam ik deel aan het Community Coaches programma. Ik zie ook de kracht in de verbinding tussen enerzijds maatschappelijke organisaties en anderzijds het bedrijfsleven. Ik denk dat ik daarom ook zo’n klik had met Reginald. In het gesprek met hem voelde ik duidelijk de passie en drive waarmee de GGzE zich inzet voor haar cliënten.”

 

Brede samenwerking
“Na die eerste kennismaking, is Esra al snel bij ons komen kijken”, zo vertelt Reginald. “We hebben haar ondergedompeld in onze organisatie en haar kennis laten maken met een aantal van onze activiteiten. Zo kreeg ze een indruk van wat wij allemaal doen en wat er allemaal mogelijk zou kunnen zijn op het gebied van samenwerking. Dat kan natuurlijk op veel verschillende vlakken. Zo organiseren we samen met verschillende partijen een aantal grote evenementen op ons terrein. Zoals de Beekloop, Grote Beekpop en Woofstock, een festival voor honden en hun bazen. Daarnaast zijn er binnen onze organisatie ook diverse zelforganiserende teams. Hoe kunnen we samenwerking daar stimuleren? We willen namelijk een community zijn voor mentale kracht. Een omgeving waar mensen ontwikkelen en groeien, waar we verbindingen leggen en waar we krachten en talenten benutten. We willen daarom de buitenwereld naar binnen trekken en kennis laten maken met de wereld die GGzE heet. We willen zelf ook naar buiten, de maatschappij in. Dat doen we met de community partnerships; sociale partnerschappen in de buurt. We zijn echter een hele grote organisatie. We kwamen er dan ook al snel achter dat onze vraag veel te breed was. Deze moesten we korter, bondiger en concreter formuleren.”

 

Een andere bril
“Ik had in het begin wel wat moeite met het vinden van mijn rol”, zo vult Esra aan. “Ik vroeg me af wat ik bij kon dragen. Dat had ook met die brede vraagstelling te maken. Daar was ik wel onzeker over. Ik heb me dan ook weleens afgevraagd of ik de juiste persoon was voor dit vraagstuk en heb zelfs getwijfeld of het niet beter was om te stoppen. Door met elkaar te praten en door te vragen, merkte ik toch dat ik van toegevoegde waarde was. Al is het alleen maar omdat je de zaken door een andere bril bekijkt. Het was mooi om te ervaren dat ik dat kon. Ik zie de GGzE dan ook als mijn eerste eigen cliënt. Ik werk bij een vrij groot kantoor, dus in het begin ga je meestal met een senior mee naar cliënten. Dit project met de GGzE deed ik voor het eerst helemaal alleen. Dat was best spannend. En ook heel leuk. Hoe mooi is het dan als je na dat jaar, waarin je samen toch best hebt lopen zoeken naar de juiste invulling, een duidelijk en concreet actieplan hebt. Dat we met ieders input van een hele brede vraag iets heel concreets maakten. Daar haal ik echt wel zingeving en voldoening uit.”

 

Nieuwe inzichten
“Esra’s bijdrage hielp ons echt verder om onze plannen vorm te geven, zodat we er mee aan de slag kunnen. Onze samenwerking was heel plezierig. Het bracht mij ook tot nieuwe inzichten. Wij zijn natuurlijk heel erg gefocust op de zorg. Esra kijkt vanuit haar expertise toch anders tegen bepaalde zaken aan. Zo zijn we ons door de gesprekken met Esra meer bewust van het belang van risicomanagement. Zeker voor wat betreft de grote evenementen die hier plaatsvinden. Die organiseren we met veel passie en enthousiasme. We staan echter niet altijd stil bij de risico’s die zich mogelijk voor kunnen doen. Door Esra zijn we ons daar nu bewust van. Zij opende onze ogen voor een aantal dingen. We zijn dan ook erg blij met het plan dat we opstelden en met de tijd en energie die Esra aan ons gaf.”

 

Aandacht voor MVO
“Ik ben ook heel blij met de uitkomst van het hele programma”, zo vult Esra aan. “Te meer omdat het in drukke periodes soms best een uitdaging was om het kantoorwerk te combineren met mijn werk voor de GGzE. Als je uiteindelijk de groei ziet die we samen hebben doorgemaakt, dan is het dat zeker waard geweest. Om mijn collega’s een beeld te geven van waar we ons zoal mee bezig hielden en wat dat opgeleverde, gaven Reginald en ik ter afronding van het project een presentatie aan onder andere het MT van BANNING. Iedereen was heel enthousiast! Het heeft er zelfs toe geleid dat Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen nog meer aandacht krijgt bij ons op kantoor.”

 

Leren van elkaar
“En daar blijft het niet bij”, zegt Reginald. “Het Community Coaches Programma is in september 2016 afgerond, maar wij zijn nog niet klaar. Het plan moeten we nog wat bijschaven en moeten we implementeren. Dan komen ongetwijfeld nog de nodige vragen op. We mogen daarbij gebruik blijven maken van de kennis van Esra. En andersom kan ik bijvoorbeeld helpen bij eventuele vragen op het gebied van communicatie. Ook komen Esra en haar collega’s een keer vergaderen op het terrein van de GGzE.”

 

Met dank aan onze Pro Bono vrijwilliger Annick Zegers van AZcommunicatie voor het schrijven van dit artikel.