Brainport-partijen willen sociale problemen in regio tegengaan

De hightech-regio Eindhoven groeit hard. Zo hard, dat dit ook tot problemen leidt. Woningen dreigen onbetaalbaar te worden en veel mensen kunnen mogelijk niet meer aanhaken bij de snelle economisch groei. Bedrijven, gemeenten en maatschappelijke organisaties in de regio komen daarom met plannen om dit tegen te gaan, zo maakte de Eindhovense burgemeester Jeroen Dijsselbloem dinsdag 10 januari 2023 bekend.

Onder meer het Brainport Partnerfonds, Impact040, Brainport Development, de gemeenten Eindhoven en Helmond en Samen voor Eindhoven gaan de krachten bundelen om te werken aan een ‘sociale agenda’. Meer organisaties in de regio kunnen zich hier bij gaan aansluiten.

‘Geen-ver-van-ons-bedshow’
 De partijen gaan bijvoorbeeld meehelpen bij het voorkomen dat werknemers in de schulden komen of door laaggeletterdheid, schooluitval en armoede te bestrijden. Verder zouden allerlei fondsen bij elkaar moeten worden gebracht bij de aanpak van sociale problemen in de regio. “Deze thema’s zijn geen ver-van-ons-bedshow. Deze problemen doen zich ook voor onder onze en uw eigen medewerkers”, aldus Dijsselbloem, gericht aan bedrijven en maatschappelijke organisaties in de Brainport-regio.

Bundelen krachten
De partijen denken dat er veel mogelijk is als de krachten worden gebundeld. Bedrijven bezitten kennis, menskracht en kapitaal. Daarnaast zijn de kennis en kunde van onderwijsinstellingen, zorgorganisaties en sociaal-maatschappelijke partijen van belang voor het uitvoeren van zo’n sociale Brainport-agenda. 


Dijsselbloem heeft er vertrouwen in dat de agenda ‘Brainport voor elkaar’ succesvol wordt. “Ik ken geen enkele andere regio in ons land waar het bedrijfsleven zo bereid is om mee te investeren om de kansen van onze regio optimaal te benutten. Of het nu gaat om de bereikbaarheid, om het versnellen van de woningbouw of het beter benutten van talenten die we nodig hebben. 38 organisaties doen al mee met ‘Brainport voor elkaar’.”