Een Community Coach als katalysator voor jouw stichting

Chantal Kaya van Werkplaats Financiën:

Regina van Philips was mijn coach. Ik heb veel van haar geleerd, zowel in mijn persoonlijke ontwikkeling als op de werkvloer. Onder andere hebben we samen LEAN doorgevoerd op de werkvloer. Community Coaching was een heerlijk proces om mee te maken!”
Community Coachprogramma voor 10 enthousiaste stichtingen

Droom jij er ook weleens van als jouw stichting of maatschappelijke organisatie dezelfde toegang heeft tot marketing, technologie, strategie, communicatie en middelen als bedrijven? Binnen dit programma verbinden we de denk- en doekracht van het bedrijfsleven met non-profit organisaties en hun maatschappelijke vraagstukken.

Doelstelling van het programma

Het doel van dit programma is om in de regio Eindhoven samen meer maatschappelijke impact te bereiken door pro bono advies een integraal onderdeel van de strategie van een non-profit organisatie te maken. En tegelijkertijd je netwerk te verbreden. Je hebt namelijk contact met andere non-profit organisaties en bedrijven in de regio en we ondersteunen je met workshops om extra kennis, inspiratie en ideeën op te doen. De community coach is het aanspreekpunt voor je stichting en is jouw sparringpartner, steuntje in de rug en helpt jou met het helder formuleren van je vraag en ambitie.

Wat houdt het Community Coach programma in? 

  • Gedurende 9 maanden krijgt een stichting een ‘sparringpartner’ en coach  uit het bedrijfsleven waar je gemiddeld 2 x per maand contact mee hebt.
  • Op basis van een goede pro bono analyse en een inspirerende kennismaking met alle deelnemers zorgt Samen voor Eindhoven voor een match met een community coach die bij de stichting en het vraagstuk van de stichting past. Aan de hand van onze sociale innovatie-methodiek zet de stichting samen met de coach de ambitie, prioriteiten en belangrijkste organisatievraagstukken op papier. Hieruit maken de stichting en de coach samen een plan voor het komend jaar. We helpen je hierbij met het aanbieden van de workshop ‘strategie in één middag’.

Wat krijgt de stichting terug? Als non-profit organisatie investeer je je tijd, maar je krijgt er veel voor terug.

  • Je werkt samen met je community coach aan een vraagstuk of het jaarplan met als doel: nog meer impact voor jouw organisatie.
  • Community: je kunt gedurende het hele traject een beroep doen op Samen voor Eindhoven en de alumni van het vorige programma.
  • Je krijgt toegang tot kennis over sociale innovatie en kunt jezelf ontwikkelen door workshops. En je ontwikkelt je eigen competenties en verbreedt je horizon door Action-Learning gedurende het traject.
  • Maar vooral voldoening, plezier en inspiratie . Het programma geeft energie en is nog eens goed voor je netwerk ook.
  • Het netwerk van je coach biedt ook makkelijker toegang tot nieuwe potentiële relaties, expertise, partners, bestuurders uit het bedrijfsleven.

Meedoen in 2020? Wij vragen het volgende:

  • Je staat open en bent nieuwsgierig om van anderen te leren.
  • Drive en commitment – ook binnen jouw organisatie- om je voor ruim een half jaar aan een community coach te verbinden en circa 2 x per maand contact te hebben met elkaar.
  • Je bent aanwezig bij de workshops en netwerkbijeenkomsten gedurende een klein jaar: Je neemt deel aan 3/4 gezamenlijke events van circa 14.00 – 19.00 uur met alle deelnemende partners/ bedrijven per jaar. Denk aan de kick-off van het programma met het ‘matchmoment’, een dag stage bij het bedrijf van jouw coach en je coach loopt 1 dag met jou mee, een intervisie, kennissessies bij de bedrijven van de deelnemende coaches en na 9 maanden de evaluatie en kick out bijeenkomst

Investering
Een bijdrage van € 250,- per maatschappelijke organisatie (exclusief btw) voor de ontwikkeling en het faciliteren van het programma en voor de out-of-pocket kosten (locatie, catering). Dit kan in de vorm van een partnerschap van je organisatie met Samen voor Eindhoven.

Jouw interesse/aanmelding voor een volgend programma (dus ná 2019) zien we graag tegemoet via info@samenvooreindhoven.nl. Voor vragen kun je contact opnemen met Esther Hofstede 06 – 4603 1010.

Partners van Samen voor Eindhoven
De partnerbedrijven uit het netwerk van Samen voor Eindhoven doen mee en bieden een medewerker aan als Commuity Coach: DLL, NXP, PwC, Rabobank Eindhoven-Veldhoven, Woonbedrijf.

Als intermediair en onafhankelijke partij ontwikkelt en faciliteert Samen voor Eindhoven dit programma, haalt de vraagstukken op, organiseert de netwerk- en trainingsmomenten, heeft toegang tot een groot bedrijvennetwerk en onderhoudt warme relaties met veel maatschappelijke initiatieven in Eindhoven. Door haar onafhankelijkheid heeft zij zicht op de belangen van alle partijen en monitort en evalueert de samenwerking.

Community Coaches versterken stichtingen in sociaal ondernemerschap

Ik heb er zelf ook veel van geleerd. Binnen de zakelijke wereld wordt het sociale aspect onderbelicht. Dat leer je met dit programma.” Michael Schuren, Vion Food Groep

Op 15 maart vond de afsluitende bijeenkomst van het Community Coaches programma plaats bij stichting Circulo, gevestigd in het oude schoolgebouw in Strijp Dorp. Een interactieve middag onder bezielende leiding van een creatief en strategisch team van verschillende woningcoöporaties , waaronder Wilbert van Bakel en Jeroen Cras.  De coaches en coachees keken terug op het afgelopen jaar, gaven elkaar tips en complimenten en besteedden aandacht aan de resultaten, maar zeker ook aan leerpunten. Wat was top en wat kon beter? Ze stapten even in een tijdmachine met een flashback naar de start van het programma en deelden hun dromen over waar ze over 3 jaar staan. Tot slot wisten de koppels op bijzonder creatieve wijze hun concept en visie te visualiseren in een levend schilderij. Hieronder tref je de foto’s aan. (groepsfoto: Bea Straver)

Een waardevol programma voor allebei

Het community coaches programma startte vorig in mei.  De deelnemers hebben 3 inspirerende workshops gevolgd over coaching, visie en positionering. Zij hebben samen plannen gemaakt om de doelstellingen te bereiken, hebben elkaar regelmatig opgezocht om met elkaar te sparren, te coachen of op bezoek te gaan bij een andere organisatie. Zij hebben speeddate sessies georganiseerd voor werkzoekenden of hebben elkaar geholpen met een maken van een goede presentatie of een jaarplanning en begroting in Excell. De coaches uit het bedrijfsleven waardeerden het programma vooral doordat zij van heel dichtbij een kijkje konden nemen in de keuken van sociaal ondernemerschap, met de voeten in de klei, heel praktijkgericht, anders te leren kijken, hun blikveld te verbreden en hun coachvaardigheden te ontwikkelen. De stichtingen hebben hun organisatie kunnen professionaliseren door meer in te zetten op ondernemerschap, planmatig te leren werken, te focussen op het resultaat en te bouwen aan hun netwerk.  Leerpunten zijn vooral het verwachtingsmanagement aan het begin van het programma, meer intervisie en het delen van kennis en expertise binnen de groep, nog beter de vraag en coach te matchen en extra ondersteuning te bieden wanneer een match dreigt te verwateren door in- of externe factoren.