Online darten met zijn Zonnebloemmaatje: het contact is echt een verademing tijdens het drukke werk van Martijn

Als hoofd communicatie Nederland bij chipproducent NXP heeft Martijn van der Linden een volle werkweek. Interne en externe communicatie, woordvoering voor de media, sponsorbeleid regelen en maatschappelijk verantwoord ondernemen: met veel werkzaamheden is het een dynamische, drukke baan. In het contact met zijn maatje Kim vindt hij even rust en relativering.

Toen Nederland in 2020 in lock-down zat, kwam Martijn in gesprek met Esther van Samen voor Eindhoven. “We werken al lange tijd samen aan allerlei projecten waarbij werknemers aan maatschappelijke organisaties worden gekoppeld. Esther vertelde dat ze zelf digitaal maatje was van iemand om de eenzaamheid die vooral bij kwetsbare mensen optrad in die tijd wat te doorbreken. Ik vond dat zo’n goed idee, dat ik vroeg of ze ook wat voor mij kon betekenen.” Samen voor Eindhoven legde contact met De Zonnebloem en zo werd Martijn gekoppeld aan Kim, een man met relatief weinig sociale contacten.

Online darten

NXP zet zich in voor allerlei projecten en goede doelen. Ook worden medewerkers aangemoedigd zich maatschappelijk in te zetten. “We doen veel aan techniekpromotie op scholen, ondersteunen studententeams die zich bezighouden met tech-innovatie en ondersteunen medewerkers en organisaties die zich inzetten voor goede doelen.” Gekoppeld zijn aan een maatje is een van de mogelijkheden. Martijn en Kim hadden na de eerste digitale kennismaking het plan opgevat online te gaan schaken. Daar raakte Kim op uitgekeken, want Martijn was meer geoefend in het spel. “Kim opperde eens darten te gaan proberen. Hij zocht uit hoe online darten werkte en stuurde vervolgens een link voor een online game gevolgd door een Whatsapp telefoontje om tijdens het darten te kunnen kletsen.”

Een waardevol contact

Het half uurtje darten is voor beide mannen een waardevolle toevoeging eens in de twee weken. Aanvankelijk zou de match een half jaar duren, maar na twee jaar is het contact er nog steeds. Martijn vindt het prettig even in een andere wereld te zijn. “Ik zit soms enorm te stressen om deadlines en ben veel in (online) vergaderingen. Dan is zo’n kort gesprek met Kim een verademing, want in die totaal andere wereld draait het niet om deadlines en prestaties. Kim zijn wereld is heel anders en ik vind het fijn om te zien dat hij gelukkig is op zijn manier. Ik reis de hele wereld af en kom overal. Voor hem is dat anders, maar als hij wel ergens heen kan, zoals naar de kermis of een festival, is dat voor hem een waar feest. Hij kan er enorm van genieten en er helemaal vol van zijn. Dat is voor mij een reality check: het hoeft niet altijd groter, verder, meer. Voor Kim is het contact ook zeer waardevol. “Ik vind het gewoon heel erg leuk en fijn om te darten met Martijn. Ik kijk ernaar uit, het is toch een afleiding van het gewone leven. Martijn is heel vriendelijk, ik mag hem heel erg. Een keer kwam Martijn tot mijn verbazing bij mij thuis een echt dartbord brengen. Blijkbaar vindt hij het ook heel leuk. “Nou, als je daar iemand gelukkig mee kan maken, prima toch? En het mes snijdt aan twee kanten, want ik vind het ook erg fijn.”

Gewoon in het hier en nu

Nog steeds spreken de mannen elkaar om de week digitaal. Voor Kim een prettige toevoeging aan zijn rustige leven. En voor Martijn een welkome break in zijn alledaagse drukke bestaan. “Met Kim ben ik gewoon in een andere wereld. We darten en kletsen een beetje. Geen complexe, zware onderwerpen, zoals oorlogen en milieuproblematiek, maar hoogstens het weer. Ik geniet van zijn authenticiteit en zijn grenzeloze optimisme en relativisme. Hij vormt een spiegel, een confrontatie. Met hem ben ik gewoon in het hier en nu. Darten, kletsen, zo simpel kan het zijn.”

Tekst: Annemieke Dubbeldeman