Een warme jas voor de een is een levensles voor de ander: Eindhovense stichting deelt ruim 2000 jassen uit

Om te zorgen dat alle inwoners profiteren van het economisch succes in de rMet de zevende editie van de campagne ‘Verwarm een hart & geef een jas’ zijn er gisteren 2250 jassen gesorteerd en uitgedeeld aan allerlei organisaties. ‘Een warme jas is niet voor iedereen vanzelfsprekend.’egio Eindhoven, moet het bedrijfsleven bijdragen aan sociaal maatschappelijke initiatieven. Dat zei burgemeester Jeroen Dijsselbloem dinsdag.

De campagne werd georganiseerd door Samen voor Eindhoven, deze stichting verbindt bedrijven en maatschappelijke organisaties met elkaar in de Brainportregio. De gehele maand oktober zijn er jassen ingezameld op diverse locaties.

Jassen die werden gesorteerd en vervolgens zijn overgedragen aan de partijen die de jassen weer verstrekken aan mensen die ze goed kunnen gebruiken. „Gezinnen met geldzorgen, jonge nieuwkomers, dak- en thuislozen, mensen die in armoede leven, Voor hen is het kopen van een warme winterjas niet vanzelfsprekend”, aldus Maaike de Jonge van Samen voor Eindhoven.

Voor vluchtelingen zonder status

De stichting krijgt hulp van vrijwilligers van grote bedrijven zoals Woonbedrijf, NXP en ASML. Een van de organisaties die jassen ontvangt, is Stichting de Huiskamer, Rianne van Halen is bij deze organisatie drie dagen per week vrijwilliger. Van Halen: „Ik kan nog altijd achter de geraniums gaan zitten”. zegt ze lachend. ,,Vrijwilligerswerk geeft mij voldoening, het is dankbaar om te doen.”

‘De Huiskamer’ richt zich specifiek op vluchtelingen zonder status: vluchtelingen die geen dak of thuis hebben, geen school of werk, geen inkomen, geen primaire basis. Van Halen: „Ik heb met, onze mensen in mijn achterhoofd, hele mooie warme jassen mogen uitzoeken. Superfijn, want van het weinige wat ze per week aan geld krijgen kun je zeker niet een jas betalen.”


Meer dan een project


De International School op de Oirschotsedijk heeft ook jassen onder hun leerlingen ingezameld. Amogh (14) en Jayden (15) zijn er maar wat trots op dat ze vandaag 103 kinderjassen konden doneren. Amogh: „We hadden een oproep gedaan op de website van de school om jassen te doneren en dat is gelukt!” Jayden: „Eerst was het een project voor een vak op school, maar inmiddels is het meer dan een project geworden. Ik ben blij dat ik vandaag kon zien hoe belangrijk het is om iets voor iemand anders te doen.”

Docent Stijn van Rest luistert tevreden naar zijn leerlingen. „Kijk, wat ze hier leren, dat kun je ze niet leren in de klas. Hier zien ze in een ochtend wat verbinding betekent en dat je heel bewust een bijdrage kunt leveren.”
Marjon Vreeswijk van Dress for Succes: „Een goede eerste indruk maak je maar één keer. Wij geven mensen advies over persoonlijke presentatie, uitstraling en kleding. En bij de passende en representatieve set kleding die we geven hoort natuurlijk een mooie jas.”