Geld Gids Dag biedt steun in de rug bij belastingaangifte

Iedereen doet ieder jaar belastingaangifte. En ook al komt dit klusje jaarlijks terug, toch vinden veel mensen dit nog altijd lastig. Daarom organiseert Partnerfonds Brainport Eindhoven op zaterdag 11 maart de ‘Geld Gids Dag’, bij Springplank aan de Paradijslaan 20. Op deze dag kan jij, als inwoner van Eindhoven, gratis ondersteuning krijgen bij het invullen van je belastingaangifte.

Als je in Nederland woont moet je aangifte doen over je inkomsten. Om je tegemoet te komen doet de Belastingdienst voorwerk, door automatisch informatie voor je in te vullen. Maar check je eigenlijk wel goed of die informatie ook klopt? Of klik je gewoon op ‘ja’, zodat je er zo snel mogelijk vanaf bent? Kortom: haal je genoeg uit je belastingaangifte of loop je ongemerkt geld mis? Omdat dat zonde zou zijn organiseert Partnerfonds Brainport Eindhoven de ‘Geld Gids Dag’. “Op zaterdag 11 maart staan we klaar om jou te helpen”, zo heet het. De hulp bestaat uit vrijwilligers van SOFiR; het platform waarin vrijwilligers van de NOB (de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs), NVAB (Nederlandse Vereniging van Advocaten-Belastingkundigen) en RB (Register Belastingadviseurs) zich hebben verenigd. Zij houden zich dagelijks bezig met belastingen/geldzaken en kunnen je daarom als geen ander helpen. 

Een aantal zaken die je al een flink eind op weg kunnen helpen, kan een aangifte een stuk makkelijker maken. Dat is niet alleen prettig voor jezelf, maar ook voor de mensen die je willen helpen met het doen van de belastingaangifte. Denk bijvoorbeeld aan:

– DigiD-gegevens.

– Paspoort of identiteitskaart.

– Jaaropgaven (werk, inkomen en uitkeringen).

– Overzicht andere inkomsten (alimentatie, vrijwilligerswerk)Bij alimentatie: informatie van alimentatieverstrekker of alimentatieontvanger.

– Als je een koopwoning hebt: WOZ-beschikking vorig jaar.

– Overzicht betaalde hypotheekrente en kosten.

– Bankgegevens (bankrekeningen en spaarrekeningen).

– Overzicht van specifieke zorgkosten die niet vergoed zijn.

– Aangifte van vorig jaar, indien in bezit.

– Overzicht uitgaven studie/opleiding.

– Overzicht giften aan goede doelen.

De Geld Gids Dag is een onderdeel van de De Geld Gids Weken, die al eerder zij gestart. “Inwoners van Eindhoven kunnen gebruik maken van diverse financiële regelingen. Helaas weten niet alle bewoners dit. Hierdoor blijven deze op de plank liggen en dat is zonde, zeker in deze tijd met de hoge energieprijzen. Om de inwoners van Eindhoven te helpen met het aanvragen van onder andere de energietoeslag én om maatschappelijke organisaties te ontlasten, werken Ergon, Gemeente Eindhoven, de Sociaal Raadslieden van Lumens, Werkplaats Financiën, WIJeindhoven, Samen voor Eindhoven en het Partnerfonds #Brainport Eindhoven samen.” Bedrijfsvrijwilligers (Geld Gidsen) staan tijdens de inloopspreekuren klaar om Eindhovenaren te ondersteunen bij het aanvragen van de regelingen.

De Springplank zet zich in voor mensen met verschillende hulpvragen, dus niet alleen voor mensen die wel een extra steuntje kunnen gebruiken bij het doen van de belastingaangifte. “Wij praten niet over cliënten, maar over kandidaten. Wij geloven in de eigen kracht van mensen en in een route die op maat gemaakt is voor de kandidaat.” 

De Geld Gids Dag wordt gehouden op zaterdag 11 maart bij Springplank aan de Paradijslaan 20 in Eindhoven. Bezoekers zijn welkom van 10.00 tot 16.00 uur voor hulp en advies. Het is een inloopspreekuur, dus afspraak van tevoren is niet nodig.

Heb je vragen over je belastingaangifte, welke documenten je mee moet nemen of een andere vraag overbelastingen? Dan kan je het gratis nummer bellen (belastingtelefoon): 0800-0543.