MO040 XL: 24 uur Hackathon, Pro Bono Lab, Melting Pot Diners en jubileum Diner

Ruim 500 matches in 5 jaar.

Bedrijven en maatschappelijke organisaties maakten in 5 jaar meer dan 500 geslaagde matches tijdens het halfjaarlijkse Maatschappelijk Ondernemen 040 Diner. Zo bleek na afloop van MO040XL, de 24-uurs marathon op 16 en 17 oktober die in het teken stond van het eerste lustrum van dit initiatief. Het was een dag vol activiteiten die in totaal zo’n 600 mensen op de been bracht voor het goede doel. DLL, gemeente Eindhoven en Samen voor Eindhoven organiseerden op maandagavond voor de 10de keer het MO040 Diner, dat is uitgegroeid tot een onmisbare schakel voor bedrijven die iets willen bijdragen aan de stad en maatschappelijke organisaties die extra kennis, kunde of handjes nodig hebben. Aan het einde van de dag werd vereniging Impact 040 gelanceerd, met als doel het momentum van de MO040 diners en de vele daardoor tot stand gekomen activiteiten beter te borgen in de Eindhovense samenleving.

Hackathon

Het MO040XL etmaal werd afgetrapt met een nachtelijke ‘Hackathon’ over het vluchtelingenvraagstuk, waaraan ruim 40 mensen deelnamen onder begeleiding van medewerkers van Woonbedrijf. Onder hen ondernemers, professionals uit verschillende disciplines en (ex-) vluchtelingen. De resultaten werden in de ochtend gepresenteerd aan Ton Wilthagen, hoogleraar Arbeidsmarkten aan de Universiteit Tilburg en aan de leden van Impact040. Zij adopteerden direct 4 van de hacks: de Locamiga app voor vluchtelingen, een gespecialiseerd uitzendbureau, ‘city in a city’ en het ‘professioneel integratie plan’. De groepen lieten zien dat het belangrijk is om te focussen op communities en samenwerken, maar bovenal op kansen in plaats van problemen.

ProBono Lab

Direct na afsluiting van de hackathon begon het ProBono Lab. Onder leiding van Samen voor Eindhoven gaven 10 professionals van ASML, Banning Advocaten, Communicatie raakt, DLL, gemeente Eindhoven, Manpower, Njoy! en PWC één dag gratis advies over de belangrijkste ontwikkelvraagstukken van Stichting i.o. Circulo (Drents Dorp), het nieuwe buurthuis FAB28 (Burghplan) en stichting Humanitas. Na een sterke analyse formuleerden zij projectbriefings voor een businessplan, een wervingsstrategie voor vrijwilligers en een duurzaam verdienmodel. Deze briefings vormen de input voor de volgende ProBono Marathon.

Melting Pot diners

Vanaf 17 uur kwamen op 9 plekken in de stad 10 groepen samen, bestaande uit medewerkers van Eindhovense bedrijven en medewerkers en cliënten van maatschappelijke instellingen. Onder leiding van TV-kok Mounir Toub (bekend van 24Kitchen) kookten en aten zij samen, met ingrediënten uit een mystery box. Deze Melting Pot diners brachten meer dan 100 mensen bij elkaar. Deelnemende partijen waren DLL, Banning advocaten, Gemeente Eindhoven, JCI de Kempen Serviceclub, Reijnders Advocaten, Ladies Circle, Rabobank Eindhoven-Veldhoven, Hanos, Manpower, Huiskamer van het Jongerenhuis, Buurthuis FAB28, Labrehuis Neos, Stichting Ik Wil, ’t Hemeltje, Vitalis Wissehaege, Prismanet en SNV Stichting Vluchtelingenwerk Nederland.

MO040 diner

Tegelijk met deze Melting Pot diners vond ook het traditionele MO040 Diner plaats in het Van der Valk Hotel Eindhoven. 20 bedrijven en 20 maatschappelijke organisaties kwamen tijdens deze jubileumeditie samen om te eten, maar vooral om manieren te vinden om elkaar te helpen. Met gesloten beurzen werden vraag en aanbod aan elkaar gekoppeld. Tijdens dit diner werden ruim 65 matches gemaakt, waarmee het totaal van 5 jaar MO040 Diner uitkomt op ruim 100 matches. Samen goed voor duizenden uren aan kennisoverdracht en inzet van de bedrijven voor maatschappelijke organisaties zoals Stichting Ervaring die Staat, Vitalis Woonzorg Groep, GGzE, #Awesome, Uit de Buurtfabriek en Markieza.

Oprichting Impact040

Als afsluiting van 24 uur MO040XL was er een feestelijke avond, die werd afgetrapt door Burgemeester Jorritsma en Leon Noorlander van de landelijke taskforce Sociale Zaken & Werkgelegenheid. Tijdens dit feest, bijgewoond door meer dan 200 deelnemers van afgelopen jaren, werd Impact040 gelanceerd. Deze vereniging, van Eindhovense bedrijven die maatschappelijk ondernemen, gaat zich op strategisch niveau bezig houden met het versterken van bestaande en het opstarten van nieuwe projecten, om zo de sociale issues in onze stad effectiever te adresseren.

Partners

MO040XL werd mogelijk gemaakt door een samenwerking tussen DLL, Gemeente Eindhoven, NXP, PwC, Banning Advocaten, Rabobank Eindhoven-Veldhoven, Woonbedrijf, Van der Valk Hotel Eindhoven en Samen voor Eindhoven.