Oranje Fonds steunt Samen voor Eindhoven

Financiële bijdrage van € 6.000 maakt coronahulp activiteiten mede-mogelijk

Het Oranje Fonds draagt € 6.000 bij om nieuwe vormen van coronaproof vrijwilligerswerk in Eindhoven mede mogelijk te maken. Vooral voor kwetsbare mensen is de coronacrisis moeilijk. Vrijwillige hulp is onmisbaar. Via de vrijwilligerskalender brengt stichting Samen voor Eindhoven wensen van maatschappelijke organisaties in beeld en brengt dat samen met het aanbod van vrijwilligers. Al jaren verbindt Samen voor Eindhoven bedrijven en maatschappelijke organisaties. Maar sinds de Covid-19 uitbraak stelt Samen voor Eindhoven de vrijwilligerskalender beschikbaar voor íedereen die iets voor een ander wil betekenen. Zo krijgen nu nog meer mensen, die het hard nodig hebben, hulp van vrijwilligers.

 

Vitamine A(andacht) op afstand

Met de bijdrage uit het Oranje Fonds heeft Samen voor Eindhoven o.a. nieuwe vormen opgezet om het vrijwilligerswerk te versterken in coronatijd. Micro-vrijwilligerswerk wat men in korte tijd kan doen, online vrijwilligerswerk en coronaproof vrijwilligerswerk met de bijbehorende coronaprotocollen zodat het vrijwilligerswerk veilig is. Voor zowel de hulpvrager als de vrijwilliger. ‘Ruim 10.000 kwetsbaren in Eindhoven zijn de afgelopen twee maanden hierdoor voorzien van vitamine A van aandacht, op afstand. Zo ontvingen bewoners van zorginstellingen hoog bezoek via een hoogwerker, zong Lenny Kuhr ouderen toe, werd er buiten bingo gespeeld en via een wekelijkse ‘feel goed nieuwsbrief’ – die vrijwilligers thuis maken – kregen bewoners geluksmomentjes’, licht Esther Hofstede van Samen voor Eindhoven toe.

 

Goede doelen online samenbrengen

Samen voor Eindhoven organiseert in deze coronaperiode online trainingssessies (webinars) voor lokale goede doelen – die zich o.a. inzetten voor vluchtelingen, eenzame ouderen, dak- en thuislozen, mensen met een beperking, psychische cliënten en voor een betere natuur. Esther Hofstede: ‘tijdens een webinar, in samenwerking met het Armoedefonds en het DELA Fonds, spraken we over hóe maatschappelijke organisaties juist nu aan extra inkomsten kunnen komen via fondsen. Een drukbezocht webinar met enthousiaste reacties. Zo komen maatschappelijke organisaties bijvoorbeeld op nieuwe ideeën en kansen’.

 

Over het Oranje Fonds

Het Oranje Fonds bouwt aan een sociale samenleving, waar mensen er voor elkaar zijn en iedereen mee kan doen. Daarom mobiliseert, versterkt en ondersteunt het zoveel mogelijk mensen en organisaties die zorgen dat niemand er alleen voor staat. De steun bestaat uit inspiratie, advies, kennis en geld. Het Oranje Fonds kan dit doen dankzij o.a. de Postcode Loterij, de Nederlandse Loterij, Vrienden en bedrijven. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn het beschermpaar van het Oranje Fonds. Het Oranje Fonds steunde ook de eerste drie oprichtingsjaren van Samen voor Eindhoven.