Vrijwilligerswerk voor spouses makes happy

Vrijwilligerswerk voor spouses makes happy

Bedrijven doen er alles aan om talent aan te trekken, veel uit het buitenland. Expats of internationals noemen we deze doelgroep. Maar waarom vertrekken internationals en hun partners (= spouses) weer uit de Brainport regio? Dé nummer één reden is omdat de partner, man of vrouw, zich niet thuis voelt hier. Het vertrek van een professional kost een bedrijf circa €6.500* per jaar. Dat moet anders kunnen…

Julia Geerts, (net) afgestudeerd aan de opleiding Business Innovation, onderzocht daarom hoe Samen voor Eindhoven vrijwilligerswerk mogelijk kan maken voor spouses. Met als doel dat de spouses (mede daardoor) langer in de regio Brainport blijven wonen en werken. Want bewezen is dat doing good, makes happy.

Huidige en gewenste situatie voor spouses

Bedrijven trekken dus (internationaal) talent aan. Maar wanneer het aankomt op het behouden van talent, valt er nog winst te behalen. Internationals en hun partners voelen zich niet thuis, hebben moeite met integreren en voelen een afstand naar de Nederlandse cultuur en arbeidsmarkt. Zij voelen zich meer welkom in de regio wanneer zij kans krijgen om de Nederlandse taal te leren beheersen, onderdeel worden van de community, eigen kwaliteiten kunnen inzetten en om een betaalde baan te krijgen.

Voor (bedrijfs-)partners zoals ASML, Philips en NXP, van Samen voor Eindhoven is het wenselijk dat vrijwilligerswerk bijdraagt aan behoud van talent. En dat vrijwilligerswerk een manier kan zijn om happy en betrokken medewerkers (internationals) op de werkvloer te hebben. Niet alleen zodat hun eigen medewerkers, maar ook hun partners happy en betrokken zijn. Happy wife, happy life. Happy spouse, happy partner at house 😉

Facts uit het onderzoek van Julia Geerts**:

  • 69% van de spouses heeft interesse in het doen van vrijwilligerswerk
  • 77% van de spouses heeft (nog) geen connectie met de regio
  • 70% van de spouses wil hulp bij verbinding zoeken met de regio

Het spouses programma: flexibel vrijwilligerswerk doen

Het doel van Samen voor Eindhoven is dan ook om een programma voor spouses aan te bieden die inspeelt op de gewenste situatie van zowel spouses, internationals als (bedrijfs-)partners. Met als streven om dit samen te realiseren met partners uit het netwerk en Samen voor Eindhoven.

Het programma houdt voor spouses in dat ze flexibel vrijwilligerswerk kunnen doen. Activiteiten die écht aansluiten bij de wensen en behoeften van deze vrijwilligers en kwetsbare mensen in de samenleving. Waar verschillende culturen samenkomen, verbinding ontstaat en iedereen een blij en voldaan gevoel ervaart. Ook voor (bedrijfs-)partners kan het programma aansluiten bij de gewenste situatie. In het onderzoek is aangetoond dat alleen al op wervingskosten €6.500 per international* per jaar bespaard kan worden.

Maar wat nu?

Julia presenteerde op 24 juni 2019 haar onderzoeksresultaten aan deelnemers van Eindhoven Doet, Eindhoven News, Expat Spouses Initiative, Holland Expat Center, Sioux en TU/e. Zij zien dat dit spouses programma een belangrijke kans is om meer te betekenen voor de doelgroep. Samen voor Eindhoven is klaar om nu daadwerkelijk aan te tonen dat vrijwilligerswerk voor spouses bijdraagt aan behoud van talent bij bedrijven.

Maar dit kan Samen voor Eindhoven niet alleen. Door te meten of vrijwilligerswerk bijdraagt aan de gewenste situaties, leert Samen voor Eindhoven van de ervaringen van spouses. Hierdoor kan Samen voor Eindhoven met (bedrijfs-)partners samen werken aan een hechtere samenleving.

Wat is het voor jouw bedrijf of organisatie waard om te investeren in het geluk van je medewerkers en hun echtgenotes? Ga jij de uitdaging met Samen voor Eindhoven aan? Neem dan contact op met

Esther Hofstede: esther@samenvooreindhoven.nl of Julia Geerts: julia_geerts@hotmail.com

Want doing good makes you happy!

*Neem contact op met Julia Geerts voor meer informatie over de onderzoeksresultaten.

** Resultaten uit de enquête. 49 respondenten (spouses) hebben hieraan deelgenomen.