Benjamin Poupa (DLL) over de impact vrijwilligerswerk doen voor vluchtelingen uit Oekraïne 

‘Vanuit DLL hebben we de mogelijkheid gekregen om ons op te geven voor vrijwilligerswerk voor vluchtelingen uit Oekraïne. Door de huidige stand van techniek en social media, maar ook doordat deze oorlog zich op relatief korte afstand afspeelt, voelt alle ellende wel heel erg dichtbij. Met name het leed dat kinderen hierdoor moeten ondervinden, heeft me ertoe doen besluiten om me actief in te zetten om een poging te doen dit leed te verzachten. Vandaar dat ik me opgegeven had om een week lang elke ochtend een paar uurtjes de handen uit de mouwen te steken.

Gewapend met een zak verse warme broodjes van Lidl ging ik elke ochtend op pad naar het voormalige Rabobank kantoor aan de Kronehoefstraat in Eindhoven. Op de eerste dag had ik geen idee wat me te wachten stond. Eenmaal aangekomen werd ons uitgelegd dat het met name ging om het leegruimen van het pand zodat de vaklui konden beginnen met het bouwen van de tijdelijke verblijfsruimtes voor de vluchtelingen. De vrijwilligers bestonden uit medewerkers van Rabobank en DLL en we waren in totaal met een groep van 10-15 man. Zonder problemen en al te veel aanwijzingen gingen we aan de slag, verdeelden we ons in groepjes en binnen deze groepjes verdeelden we de taken.

Bureaus werden uit elkaar geschroefd en de losse onderdelen, stoelen, prikborden, whiteboards en dergelijke werden met de lift naar beneden gebracht. Van daaruit werd alles in verhuiswagens geladen, die weer in een opslagplaats 10 minuten verder leeggeruimd werden.
Tegen verwachting in bleek er toch nog lekkere (bonen) koffie aanwezig te zijn in het pand, ondanks de waarschuwing dat dit niet het geval zou zijn. Hier werd dankbaar gebruik van gemaakt om tijdens de pauze samen met de broodjes op krachten te komen voor de volgende ronde. Aan het einde van de ochtend hebben we nog een korte evaluatie gedaan; hoe hadden we het ervaren, wat kon er beter, waren verwachtingen waargemaakt, etc. Daarna zetten we, moe maar voldaan, onze werkdag voort op kantoor of vanuit huis.

Doordat ik elke ochtend aanwezig was, was goed te zien wat voor werk er elke dag verzet werd. De ene verdieping na de andere werd leeggeruimd en de opslag werd voller en voller. Het was heel prettig om met iedereen samen te werken en het leek haast vanzelf te gaan. Elke ochtend was er een nieuwe groep mensen, maar de sfeer, samenwerking en het betreffende resultaat was altijd hetzelfde. Iedereen stroop de mouwen op en er werd hard gewerkt, mensen van de service desk, legal, management, communicatie, IT en vele andere afdelingen werkten zij aan zij. Het resultaat was er dan ook naar want we kregen donderdagochtend al te horen dat er voor de dag erna geen mensen meer nodig waren omdat tegen die tijd al het verhuiswerk al gedaan zou zijn!

Zo zie je maar wat er bereikt kan worden met gemotiveerde mensen die een gemeenschappelijk doel hebben. Ik ben me er van bewust dat de hulp die we hier gegeven hebben maar een topje van de ijsberg is en ik ben er bang voor dat er nog heel lang heel veel hulp nodig zal zijn. Ik heb echter goede hoop dat we deze inzet net zo lang vol zouden houden als dat nodig zal zijn!’