“Vrijwilliger Bridget zette haar communicatietalent in voor een stichting en deelt haar ervaring: “Het leven bestaat uit meer dan alleen geld verdienen. Daar ben ik me nu heel bewust van. Ik krijg een geluksgevoel als ik nieuwe ervaringen op doe, nieuwe plekken mag zien en iets voor een ander kan betekenen.”
Steeds meer bedrijven zetten hun medewerkers in als vrijwilliger
De Brainport regio laat fraaie groeicijfers zien en is uitgeroepen tot dé slimste regio. Toch is er een grote groep die dit niet zo ervaart. De kloof tussen deze twee werelden is daardoor groot. Maar er is een positief vooruitzicht: het aantal bedrijfsvrijwilligers die Samen voor Eindhoven afgelopen jaar bemiddelde, groeide in twee jaar tijd met maar liefst 70%!
Vrijwilligers uit het bedrijfsleven spelen een onmisbare rol in het bij elkaar brengen van deze twee werelden. En dat stimuleren we. Denk hierbij aan een bedrijfscoach die zijn/haar kennis en netwerk deelt met een maatschappelijke organisatie. Of iemand die communicatie advies geeft. Met teams uit bedrijven een klus opknappen of iets extra’s doen voor een kwetsbare doelgroep. In het najaar zamelen we met onze founders uit het netwerk en de gemeente warme winterjassen in voor alle daklozen in de stad.
Meer werkgeluk én begrip voor een ander
Het aantal bedrijfsvrijwilligers dat Samen voor Eindhoven bemiddelde, groeide in twee jaar tijd zoals gezegd met 70%. Dat zijn ruim 2.000 medewerkers en daarmee een flinke toename. Maar we zijn er nog niet. De vraag uit het maatschappelijk veld is veel groter. De ambitie is om nóg meer kwetsbare mensen in de Brainport regio te helpen. Ook levert het de bedrijfsvrijwilliger heel wat op. Iets betekenen voor een ander geeft een blij en zinvol gevoel.
Onderzoek wijst uit dat vrijwilligerswerk daadwerkelijk een effectief middel is om werkgeluk te realiseren. Maar liefst 94% van de vrijwilligers heeft een beter humeur, 76% voelt zich gezonder en bij 78% verlaagt vrijwilligerswerk het stressniveau
Daarnaast krijgt 86% van de vrijwilligers ook meer begrip voor de doelgroep en het sociale thema. Juist vanuit die visie ontstaat saamhorigheid: verbinding met bedrijfsleven, de gemeente en het maatschappelijk veld.
Door steeds beter samen te werken zijn we ervan overtuigd dat we een bijdrage leveren aan thema’s als armoede en eenzaamheid. En ontstaat er een samenleving waar iedereen aan mee kan doen.
Samen voor Eindhoven verbindt dagelijks de (hightech) bedrijven van deze regio met stichtingen en goede doelen die zich inzetten voor kwetsbare mensen. Want samen zorgen we ervoor dat iedereen mee kan doen. Onder meer NXP, DLL, ASML, DELA fonds, Woonbedrijf, Royal Haskoning DHV, DAF, Holland Casino Eindhoven, High Tech Campus, Signify, Philips, Rabobank Eindhoven-Veldhoven en Rabobank NL zijn aangesloten bij de stichting Samen voor Eindhoven en geven hun medewerkers tijd om vrijwilligerswerk te doen.
De global goals: samen werken aan een wereldwijde missie voor een betere samenleving
Zowel in de regio als wereldwijd werken we aan een hechtere samenleving. Samen met het bedrijfsleven, de gemeente en de maatschappelijke organisaties. De Verenigde Naties heeft 17 duurzame ontwikkelingsdoelen opgesteld (Sustainable Development Goals; SDG’s). Via deze doelen dragen we concreet bij aan een betere wereld. Met deze SDG’s spreken we wereldwijd dezelfde taal. Hierdoor werken we beter samen en behalen we deze gezamenlijke doelen: o.a. het tegengaan van (extreme) armoede, ongelijkheid, onrecht en klimaatverandering. Elke vrijwilligersactiviteit die Samen voor Eindhoven organiseert, draagt bij aan één of meerdere SDG’s.