Het succes achter de Soepfiets van Leger des Heils

Soep aanbieden aan onder andere dak- en thuislozen vanuit de kofferbak van een auto. Een goed plan, toch? Dit initiatief – ook wel de Soepbus genoemd – ontstond in 2012 en was een idee van het Leger Des Heils. De Soepbus kreeg in 2016 vervolgens echt vleugels toen het meedeed aan MO040 diner en de hulp van het bedrijfsleven werd ingeschakeld. En zo geschiedde!

Samen voor Eindhoven ging op zoek naar vaste soepschepvrijwilligers uit het bedrijfsleven en soepleveranciers, waaronder veel Eindhovense hotels. Al snel ontstond er een waar soepleverschema en door het grote enthousiasme hoefde elke leverancier maar ongeveer één keer per maand voor de soep te zorgen.

In de coronatijd kwamen logischerwijs steeds minder mensen soep halen. De situatie vroeg om een andere aanpak. Reden genoeg om in plaats van de soep op één plek aan te bieden, rond te gaan rijden met de soep. De bus werd ingeruild voor een elektrische fiets, de route werd uitgestippeld en de vrijwilligerspoule met soepscheppers werd aangevuld. De route start vanaf het Domus Huis bij het kantoor van het Leger des Heils en fietst onder andere langs de Effenaar, TU/e-terrein, Woenselse Markt, Victoriapark, Anne Frankplantsoen en nog meer plekken in Eindhoven.

En het is niet alleen bij soep gebleven, inmiddels worden er ook broodjes gesmeerd. Gesponsord door lokale brood- en vleeswarenleveranciers en gesmeerd door een bewoner van het Leger des Heils.

MO040

Het Maatschappelijk Ondernemen 040 diner (MO040) bieden DLL, NXP, Philips en gemeente Eindhoven aan in samenwerking met Samen voor Eindhoven. MO040 is bestemd voor bedrijven en maatschappelijke organisaties die het verschil willen maken in de regio Eindhoven.