Hoe voorkom je dat werkende mantelzorgers omvallen? 4W heeft dé oplossing

Op maandag 14 februari vond het 19e MO040 event plaats. Tijdens deze editie MO040 Late Night zijn weer prachtige matches tot stand gekomen. Matches die echt iets bijdragen aan de maatschappij. Zo ook de match tussen maatschappelijke organisatie ‘Doe mee met 4W!’ en diverse bedrijven.

Het sociale concept ‘Doe mee met 4W’

Sociaal werkbedrijf Ergon, woonzorgorganisatie Archipel en woningcorporatie Woonbedrijf zagen een kans in het toenemende aantal werkende mantelzorgers met een burn-out: hoe halen we enerzijds jongeren en 55-plussers uit de bijstand, hoe blijven we anderzijds goede mantelzorg bieden aan onze ouderen en kunnen we daarnaast werkende mantelzorgers ontlasten zodat burn-outs voorkomen worden? Ontmoet het sociale concept ‘Doe mee met 4W’: Wonen, Werken, Welzijn in de Wijk. Een uniek initiatief waarbij werkloze jongeren en 55-plussers die nu tussen wal en schip vallen op de arbeidsmarkt, maatschappelijk relevant werk verrichten zoals het ondersteunen van mantelzorgers.

Match made in heaven

Afgelopen februari trok ‘Doe mee met 4W’ veel aandacht tijdens MO040 Late Night en meerdere bedrijven wilden dan ook met hen matchen. De matches worden op dit moment verder besproken en uitgewerkt. Een voorbeeld van de uitkomst van zo’n match is het in gesprek gaan met elkaar over het ontlasten van werkende mantelzorgers door medewerkers van ‘Doe mee met 4W’ diverse werkzaamheden te laten overnemen. Bedrijven helpen ‘Doe mee met 4W’ vooral door hen in contact te brengen met werkende mantelzorgers. Enerzijds om op deze manier informatie te kunnen vergaren over de combinatie tussen werk en mantelzorg en de belasting daarvan, anderzijds omdat ‘Doe mee met 4W’ hiermee deze mantelzorgers kan ondersteunen.

Overbelasting mantelzorgers

Maar hoe groot is het probleem van uitvallende mantelzorgers nou eigenlijk? Groot. Zo hebben mantelzorgers het in 2022 steeds zwaarder. Ze komen in de knel door een zeer krappe arbeidsmarkt, de gevolgen van de coronacrisis en het toenemende personeelsgebrek in de zorg. Daarnaast blijft door de vergrijzing de vraag naar mantelzorg toenemen, wat steeds vaker zal neerkomen op de mantelzorger die daarnaast een baan heeft. Er wordt dus meer en meer van ze gevraagd. Daardoor vallen ze niet alleen uit als mantelzorger, maar ook als werknemer. 18% van al het ziekteverzuim wordt zelfs veroorzaakt door mantelzorg (HRM CZ & GfK, 2017). En hier lijkt een belangrijke rol te zijn weggelegd voor leidinggevenden. Want 44% van de werknemers met een mantelzorgtaak zonder ondersteuning, zoals faciliteiten en regelingen, zegt werk en mantelzorg slecht te kunnen combineren (Onderzoek HRM CZ & GfK 2017). Steun vanuit de werkgever blijkt dus enorm belangrijk.

Het 20e MO040 Diner op 17 oktober

Trekt deze werkwijze van matchen jouw interesse en wil je ook een keer meedoen aan het MO040 Diner, als maatschappelijke organisatie of als bedrijf? Meld je aan bij Esther Hofstede via esther@samenvooreindhoven.nl / 06 – 4603 1010. 

MO040

Het Maatschappelijk Ondernemen 040 diner (MO040) bieden DLL, NXP, Philips en gemeente Eindhoven aan in samenwerking met Samen voor Eindhoven. MO040 is bestemd voor bedrijven en maatschappelijke organisaties die het verschil willen maken in de regio Eindhoven.