Wat het MO040 diner Meneer Rick bracht

Wat heeft het MO040diner mij gebracht?


In 2018 nam ik (Meneer Rick) deel aan het Maatschappelijk Ondernemen 040 diner en nam DLL, via Ab Gillhaus , mij aan boord. Mijn vraag om hulp betrof ondersteuning in de organisatie rondom de naschoolse activiteiten van Meneer Rick. Ik werkte toen als conciërge, maar mijn hart lag bij het bedenken, organiseren en uitvoeren van de activiteiten.

Steeds meer scholen kregen belangstelling en uiteindelijk werd het mogelijk om in 2019 – 2020 mijn baan als conciërge om te buigen naar de naschoolse activiteiten en alles wat daarmee samen hing.
In mei 2020 is Meneer Rick ondergebracht in een separate stichting. De stichting, met een bestuur van oa. 2 (oud) DLL werknemers beheert de financiën, denkt mee, corrigeert en begeleidt waar nodig. We hebben de ANBI status verworven en zijn ook Leerbedrijf geworden.

In januari 2022 kon ik het dienstverband binnen het onderwijs beëindigen en als zelfstandig ondernemer binnen de Stichting Meneer Rick verder werken en verbreden. Naast de Stichting is er een VOF Meneer Rick opgericht, om ook buiten de doelgroep (bereiken van kinderen, via school, in minder kansrijke wijken) maar binnen Eindhoven, iets voor de wijken te kunnen betekenen.

Zonder de ondersteuning vanuit DLL, dus via het MO040diner, zouden we waarschijnlijk niet hebben bereikt, wat we nu bereikt hebben. Een kleine opsomming wat voor groei we sinds 2018 tot 2022 hebben doorgemaakt:

  • van 2 naar 6 scholen, met een bereik van 600 naar 1.000 kinderen;
  • van 5 naar ruim 20 stagiaires, merendeel van het Summacollege Sociaal Werk;
  • sinds mei 2022, 7 vaste en betaalde medewerkers vanuit de VOF, tevens werkzaam binnen de Stichting Meneer Rick;
  • uitbreiding van partners zoals, ASML, NXP, lokale buurtwinkels als Plus en AH, Stichting Thomas van VillaNova, Caritas St.Catharina;
  • Stichting Leergeld ondersteunt ouders financieel waar nodig;
  • SupportPunt Eindhoven, die de website en de inschrijvingen voor deelname hebben opgezet;
  • Samenwerking met Emoves, CKE, het Muziekgebouw;
  • 6 weken een 3-daags aanbod in de zomervakantie van activiteiten tijdens de Kindervakantieweken. Dit jaar 639 aanmeldingen x 3 dagen; waarvan 25% kinderen uit achterstands-wijken, 25% expat kinderen, 25% kinderen modaal en 25% Oekraïense kinderen.


Er liggen nog heel wat plannen voor de toekomst en ik heb er alle vertrouwen in, dat we dit waar kunnen gaan maken. MO040 . . . . . . super bedankt!

Tekst: Rick de Wit

MO040

Het Maatschappelijk Ondernemen 040 diner (MO040) bieden DLL, NXP, Philips en gemeente Eindhoven aan in samenwerking met Samen voor Eindhoven. MO040 is bestemd voor bedrijven en maatschappelijke organisaties die het verschil willen maken in de regio Eindhoven.